iRewind oferă tuturor pasionaţilor de sport posibilitatea de a-și înregistra evoluţiile lor sub forma unor clipuri video filmate din unghiuri diferite, pe care le pot vedea apoi direct pe smartphone. Bogdan Mănoiu, 34 ani, este omul care a avut această idee de la o dorinţă personală, de a se filma când schiază pentru a le arăta apoi copiilor săi înregistrările. Tehnologia iRewind este disponibilă pe pârtiile din Predeal şi Cheile Grădiştei, însă Mănoiu are ambiţii foarte mari, aşa că a decis să mergă cu ideea sa mai departe, mai exact în Elveţia.
„Am făcut o companie de la zero în Elveţia. Avem patru asociaţi care deţin puţin peste 20% din acţiuni. Printre acţionarii români se numără Mihai Nicolescu, care este şi chief technology officer, Mircea Tudor, proprietarul companiei româneşti MB Telecom şi eu, care deţin puţin peste 50% din acţiuni. Cu banii pe care îi primeam aici nu ne acopeream nici costul echipamentelor, iar cantitatea de muncă şi efortul de depus erau aceleaşi. Strategic, poziţionarea din Elveţia ne ajută extraodinar de mult din toate punctele de vedere, comercial, financiar“, declară Mănoiu. Compania elveţiană iRewind a participat la Salonul de Inventică de la Geneva şi a câştigat Marele Premiu cu invenția „OnAirCamera – Smart Pole“. OnAirCamera funcționează în același fel ca o oglindă: când te afli în fața lui, te poți înregistra și poţi primi imagini cu tine instant, pe telefon, fără a mai avea nevoie de un server sau de conexiune la internet. Acestea sunt înlocuite de stâlpii inteligenţi OnAirCamera.
„Aplicaţia este gratuită, filmuleţele, la fel. Noi câştigăm momentan din publicitate şi sponsorizări. Interesul nostru acum nu este să facem bani din vânzarea de filme, ci să acumulăm cât mai mulţi utilizatori. După Geneva, am fost contactaţi de mulţi oameni de afaceri din Franţa, Italia, Brazilia, interesaţi de produsul nostru. În prezent, suntem în discuţii cu investitori pentru o finanţare de patru milioane euro, care ar evalua firma la 10,8 milioane de euro“, a afirmat Mănoiu. Suma investită până în prezent în companie a depăşit un milion de euro. „Schiul rămâne sportul principal şi urmează să facem instalări în toată lumea. Avem în prezent gata produsul şi pentru tenis şi minifotbal. De asemenea, urmează să montăm stâlpi iRewind la maratonul de la Geneva“, a declarat Mănoiu.
Pe lângă discipline sportive, schi, snowboard, tenis, karting, fotbal, minifotbal, maraton, ciclism, golf, patinaj, aplicaţia poate fi folosită şi în turism. „Imaginează-ţi că te plimbi prin faţa Colosseumului, a Fontana di Trevi, iar la final ai un film cu tine, în timp ce vizitezi Roma“, explică Mănoiu. Antreprenorul a primit mai multe oferte pentru companie, dar nu este încă pregătit să facă exit. „Deşi am multe idei de afaceri, cel puţin încă un an mă voi ocupa de iRewind“, a afirmat Bogdan Mănoiu.