Decizie surprinzătoare luată de procurorii DNA pe numele lui Bogdan Neidoni. Unul dintre persoanele foarte apropiate de Florian Coldea a mers de două ori să discute cu procurorii. Ce au hotărât aceştia, la final?
Bogdan Neidoni, un personaj-cheie în dosarul Coldea, nu a primit nicio interdicţie din partea DNA
Bogdan Neidoni, considerat unul dintre apropiaţii lui Florian Coldea, a fost eliberat de DNA. După audieri prelungite, acesta nu a primit nicio măsură judiciară, astfel că poate oricând să părăsească țara.
Neidoni s-a prezentat la sediul DNA pentru a explica modul în care Dan Tocaci l-a contactat pentru a lua legătura cu Coldea în vederea rezolvării dosarului lui Cătălin Hideg. Totuşi, procurorii DNA nu au considerat necesar să-i impună restricții de libertate de mișcare.
Procurorii afirmă că Neidoni este intermediarul dintre Florian Coldea și omul de afaceri Cătălin Hideg. Bogdan Neidoni, proprietar al unei case la Monte Carlo, a fost convocat de două ori pentru a furniza declarații în fața anchetatorilor cu privire la implicarea sa în acest dosar care zguduie Statul Paralel.
După audiere, Bogdan Neidoni nu a fost supus niciunei restricții, permițându-i-se să părăsească țara, semn că, foarte probabil, ar fi colaborat cu procurorii în timpul anchetei.
Se spune că Bogdan Neidoni deține casa lui Florian Coldea de pe Coasta de Azur, unde acesta își petrece verile relaxându-se. În 2018, Marian Vanghelie a declarat că generalul Coldea a cumpărat proprietatea și a pus-o pe numele lui Bogdan Neidoni.
Neidoni și Coldea au fost colegi la Academia de Informații, locuind în aceeași cameră în perioada studenției. După absolvire, Florian Coldea a rămas în SRI, unde a avut o ascensiune rapidă, în timp ce Neidoni s-a orientat spre afaceri și a deținut poziții cheie în aparatul guvernamental.
Conexiunea cu serviciile de informații este întărită de tatăl său, Petre Neidoni, o persoană influentă în acest domeniu între 1990 și 2000.
Cariera lui Neidoni
Neidoni a ocupat funcții de conducere în diverse instituții și companii de stat și a fost acționar în firma de pază Neiguard.
Între 2010 și 2017, Bogdan Neidoni a fost un bugetar deosebit, conform istoricului declarațiilor sale de avere.
Și-a început cariera în sectorul public în 2010, ca director general adjunct al Centrului Român pentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine (CRPCIS), o instituție subordonată guvernului Emil Boc.
În 2012, guvernul PDL l-a promovat în funcția de director adjunct al companiei cu capital de stat Teletrans, o filială a Transelectrica. În 2015, a devenit director general al Teletrans și membru în Consiliul de Administrație.
Prima mențiune publică a unei presupuse relații dintre Florian Coldea și Bogdan Neidoni a apărut în cartea scrisă de Cristian Rizea, fostul politician PSD condamnat pentru corupție, care a încercat să scape de închisoare fugind în Republica Moldova.