La ora actuală, pentru a achiziţiona o locuinţă, par să fie două posibilităţi: prima constă în a strânge bani timp de 25 de ani şi a o cumpăra la 50 de ani sau, banca să ofere un mecanism de credit ipotecar care să funcţioneze şi să nu afecteze tânăra generaţie, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.
În opinia sa, în relaţia BNR-Bănci-Public, BNR este meteorologul de serviciu, care anunţă publicul că vine ploaia atunci când se văd nori şi semnalează faptul că nu trebuie tăiată pădurea pentru a putea fi prevenită inundaţia.
Ieri, Raiffeisen Bank a majorat valoarea minimă pentru acordarea unui credit ipotecar la 35% pentru creditul în lei şi 40% în euro. "Băncile nu au un interes în a majora valoarea minimă pentru acordarea creditelor, ele vor doar să aibă garanţia că-şi pot recupera banii. Este dreptul băncii să facă ce vrea, BNR nu se ocupă de modul în care băncile fac afaceri sau profit. Amintiţi-vă că în 2002 – 2003 în România erau bănci dar nu existau credite ipotecare, ci de consum. Din punct de vedere social, tinerii au foarte mare nevoie de creditele ipotecare. Totuşi, băncile nu pot pierde banii celor care economisesc la bancă. Dacă legea Dării în Plată se va aplica doar celor în nevoie, atunci nu va fi nevoie de majorări din partea băncilor.