Rata creditelor neperformante s-ar putea situa la nivelul de 17% pe total sistem bancar, prin aplicarea reglementărilor europene de performanţă, care iau în calcul şi titlurile de stat din portofoliul băncilor, a apreciat, joi, viceguvernatorul Băncii Naţionale, Bogdan Olteanu, într-o conferinţă pe teme de insolvenţă.
'Din simulările pe care le-am făcut la Banca Naţională, există elemente care vor duce la o scădere a ratei creditelor neperformante, undeva pe la 17% din total sistem. Este de aşteptat pe termen mediu ca nivelul creditelor neperformante să fie plafonat. În momentul în care vom marca o creştere a creditării, aceasta va duce la o scădere a creditelor neperformante. În mod evident, hopul crizei, şi în România şi în Uniunea Europeană, s-a simţit. Cea mai mare parte a portofoliului de credite a devenit neperformantă, odată cu efectele crizei', a spus Olteanu, în conferinţa 'Restructurarea, o măsură de însănătoşire a companiilor'.
Oficialul BNR a apreciat, de asemenea, că vor mai apărea credite neperformante, însă nivelul acestora va fi foarte mic.
'Vor mai apărea credite neperformante, dar rata lor va fi incomparabil mai mică, pentru că băncile au devenit mult mai prudente. Vom urmări ca în continuare provizionarea să se menţină, pentru că aceasta dă siguranţă deponentului. Viziunea noastră de politică monetară este că, menţinîndu-se premisele economiei, dobânzile la creditele în lei ar trebui să scadă', a spus Olteanu.
SURSA: Agerpres