Tendințele în IT nu mai vorbesc de multă vreme doar despre computere sau smartphone-uri, ci despre tehnologii inovatoare care vor revoluționa industrii dintre cele mai variate, de la energie sau transporturi și până la real estate, mediu sau siguranță publică. 2016 va fi anul investițiilor în inovație, spune Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group, iar inovațiile axate pe transpunerea în realitate a unor concepte precum inteligența artificială sau “Smart Cities” vor reprezenta principalele tendințe tehnologice ale anului.
Tehnologia este în prezent unul dintre cele mai importante motoare de creștere a economiei din România și din lume. Cum vedeți viitorul tehnologiei în următorii ani?
Tehnologia nu mai este un concept rezervat exclusiv industriei IT, ci o realitate a vieții de zi cu zi, prezentă în toate industriile, peste tot în lume. Pe scurt, tehnologia ne face viața mai interesantă și mai ușoară, în funcție de modul în care o utilizăm, indiferent dacă vorbim despre smartphone-urile pe care le folosim pentru a comunica sau despre soluțiile inovatoare care fundamentează cele mai variate procese și activități ale societății, poate fără să fim conștienți că acestea există. Vă dau un exemplu: în orice domeniu, organizațiile depind foarte mult de tehnologie, dar cu toate acestea oamenii se gândesc rareori la “tehnologia nevăzută”, infrastructura tehnologică complexă din spatele unor proiecte. Prin urmare, tehnologia este un adevărat fenomen disruptiv, reprezentând coloana vertebrală a evoluției noastre, ca societate.
Care sunt principalele tendințe tehnologice și care sunt previziunile Teamnet pentru evoluția lor în 2016?
Inteligența artificială, realitatea virtuală, avioanele fără pilot sau orașele inteligente sunt doar câteva dintre domeniile pe care tehnologia are potențialul să le revoluționeze în viitor. Iar cele mai multe dintre ele se află deja pe lista priorităților strategice pentru companiile de tehnologie încă din acest an, dacă ne uităm la tendințele anunțate de Gartner. Inteligența artificială, spre exemplu, pune bazele dezvoltării unui spectru tot mai larg de inovații precum roboți industriali, dispozitive de zbor fără pilot și chiar asistenți virtuali (VPA – virtual personal assistants) care să acționeze complet autonom. În același timp, creșterea numărului dispozitivelor conectate la internet și a tehnologiei cloud accelerează dezvoltarea Internet of Things, conducând la dezvoltarea realității virtuale și a soluțiilor care să ofere consumatorilor o experiență cu adevărat personalizată. Primii pași au fost deja făcuți, iar în 2016 vom vedea tot mai multe inițiative care să susțină transformarea acestor tendințe în realitate, atât în regiune, cât și pe plan local.
Inovația a devenit o prioritate pentru companii de tehnologie din toată lumea în ultimii ani. Care sunt tehnologiile care vor atrage cele mai mari investiții din partea companiilor în 2016 la nivel internațional?
Într-adevăr, inovația este din ce în ce mai prezentă pe agenda companiilor de tehnologie, și nu numai, iar pentru multe dintre ele este deja mai mult decât un proces sau un segment de activitate, este o direcție strategică, un mod colaborativ de a gândi, un adevărat model de business. Direcțiile de inovație variază, binențeles, de la o organizație la alta, însă la o privire de ansamblu, majoritatea tehnologiilor și soluțiilor inovatoare dezvoltate astăzi tind către un obiectiv comun – “construirea” unei societăți inteligente. Potrivit Gartner, tehnologiile care vor fi în atenția companiilor în 2016 sunt cele care permit îmbinarea realității fizice cu cea virtuală și care utilizează capacitatea sistemelor informatice de a învăța sau care dezvoltă sisteme autonome, capabile să simplifice și să îmbogățească activitatea umană. Dacă acum ani de zile ne entuziasma o aplicație OCR (n.r. recunoaștere optică a caracterelor), acum testăm sisteme autonome în trafic, arhitecturi avansate de securitate sau folosim Big Data si Machine Learning pentru a diagnostica afecțiuni grave în medicină.
Cum susțineți dezvoltarea pe partea de inovație în Teamnet?
Inovația este parte din ADN-ul nostru, fundamentând strategia de dezvoltare și pașii noștri următori în business. Primul pas către inovație în Teamnet a fost să susținem crearea unui hub pentru angajați, în strânsă colaborare cu mediul universitar, și să încurajăm echipa să-și exprime ideile, pentru a crește și în direcția aceasta. În al doilea rând, investim de peste 10 ani în cercetare și dezvoltare. Experiența de lucru pe proiecte europene de R&D, ca parte a unor consorții internaționale, ne-a ajutat în consolidarea know how-ului. De asemenea, în calitate de integrator de sisteme, colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri precum NEC, Microsoft, Cisco, Orange, Airbus sau Oracle, aspect ce contribuie semnificativ la dezvoltarea unor proiecte inovatoare.
Ce proiecte de cercetare și dezvoltare de noi tehnologii aveți în prezent și ce investiții vă propuneți în acest sens în 2016?
Proiectarea unor tendințe și nevoi ale clienților este un element esenţial pentru a ne menține competitivi. O astfel de abordare implică mai mult decât un proces de planificare. Infrastructura tehnologică reprezintă unul dintre pilonii cei mai importanți în evoluția noastră, ca societate, însă tehnologia are nevoie și de cercetare și dezvoltare pentru a contribui la rezolvarea problemelor reale şi pentru a ţine pasul cu cele mai recente tendinţe.
Printre proiectele de R&D în care suntem implicați în prezent se numără realizarea extensiei HeERO, precum și proiectele HEREiAM, SWARMS sau MITSU.
I_HeERO are în vedere extinderea serviciului eCall, pe baza 112, și la alte vehicule precum motociclete și camioane ce transportă substanțe periculoase. Impactul cel mai important pe termen lung în Europa al unui astfel de proiect este implementarea unui serviciu eCall durabil și interoperabil în toate țările. Acest lucru va conduce la creșterea siguranței rutiere, eCall fiind unul dintre sistemele cele mai promițătoare de siguranță rutieră.
Proiectul HEREiAM își propune să îmbunătățească autonomia și calitatea vieții persoanelor cu vârstă înaintată, prin intermediul unei platforme integrate interoperabile, cu acces la servicii variate precum suport pentru îngrijire personală la domiciliu, tele-asistență, e-learning și servicii de sănătate.
Un alt proiect important în care ne implicăm este SWARMs, ce își propune să extindă utilizarea de vehicule subacvatice şi de suprafaţă pentru a facilita planificarea şi realizarea de misiuni și operaţiuni maritime si offshore. Acest proiect reduce costurile operaționale, creşte siguranţa în realizarea sarcinilor şi a persoanelor implicate, şi contribuie la extinderea sectorului offshore.
Pornind de la tehnologiile dezvoltate până în prezent, prin activități de cercetare și optimizare, proiectul MITSU propune aplicații interoperabile, care pot fi utilizate de pe orice dispozitiv, indiferent de rețeaua disponibilă, eficientizând și consumul de energie. Rezultatul final este dezvoltarea unor aplicații mai eficiente, scalabile și stabile, concepute pentru a fi utilizate prin intermediul rețelelor wireless.
În 2016, avem un program ambițios de investiții cu un puternic caracter inovator în valoare de peste 10 milioane euro.
Cum influențează mai exact astfel de proiecte și tehnologii evoluția societății?
Impactul unor astfel de proiecte este semnificativ. Tehnologia UAV (Unmanned Aerial Vehicle), spre exemplu, are o aplicabilitate extinsă în domenii precum siguranță publică, energie sau transporturi. În agricultură, studiile au arătat că aeronavele fără pilot pot genera o creștere cu până la 20% a productivității în următorii ani. În același registru, o soluție de business în cloud folosită de companii care furnizează semințe sau utilaje poate gestiona informații complete despre mii de agricultori din toată țara, asigurând o mai bună vizibilitate și înțelegere a activității agricole și, implicit, o mai bună planificare a stocurilor în funcție de regiuni, de sezonalitate și de speciile de plante. Și lista exemplelor poate continua.
Care sunt planurile Teamnet pentru acest an?
Planurile noastre de investiții din acest an în România și la nivel internațional se vor axa în principal pe domeniile UAV, managementul situațiilor de urgență, cloud și medical, atât prin continuarea dezvoltării competențelor-cheie, cât și prin încheierea unor noi parteneriate strategice. Va fi un an important pentru Teamnet în consolidarea prezenței pe segmentele cheie pe care a construit de-a lungul celor 15 ani de activitate. De asemenea, la finalul anului trecut, am început un demers de educație specializat pe partea de UAV pentru potențiali utilizatori din România. Feedback-ul primit a fost pozitiv și avem în vedere să extindem inițiativa și la nivel regional, în funcție de necesitățile piețelor.
Și, nu în ultimul rând, cu suportul celor din jur, ne propunem să reprezentăm din nou România la European Business Awards, în etapa internațională.