Teamnet, afacere pornită în 2001 de un grup de tineri entuziaşti, a devenit în prezent unul dintre cei mai importanţi integratori de sisteme IT de pe piaţa locală, dar şi din Europa Centrală şi de Est.
Grupul Teamnet, care marchează anul acesta 15 ani de activitate, este unul dintre principalii integratori de sisteme IT din regiune. În ultimii opt ani, compania a fost inclusă în topurile regionale Deloitte, fiind una dintre cele mai dinamice din domeniul tehnologic. Grupul continuă să se extindă într-un ritm accelerat, iar orientarea către piaţa internaţională a fost unul dintre factorii care au contribuit şi contribuie la succesul business-ului. „Am pornit ca o echipă de tineri entuziaşti într-un apartament din piaţa Unirii, acum 15 ani şi am evoluat treptat. A fost o transformare continuă şi am reuşit să ajungem dintr-o echipă foarte mică care nu avea decât posibilitatea să subcontracteze servicii pentru companii mari, să avem propriile noastre capacităţi de a proiecta şi implementa sisteme complexe, de a crea produse şi de a ne extinde în afara ţării. Practic această transformare, drumul către piaţa internaţională, este ultima şi cea mai mare transformare pe care o parcurgem“, declară Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group.
Teamnet a început să se extindă la nivel regional în 2010, bazându-se pe expertiza solidă în dezvoltare și integrare software și în consultanță, propunându-și să susțină organizațiile publice și private pentru a-și crește competitivitatea în regiunile CEE și MENA. În prezent, grupul are subsidiare în şapte țări: România, Turcia, Croația, Serbia, Republica Moldova, Belgia și, cel mai recent, în Elveția şi plănuieşte să deschidă alte birouri până la finele anului, în Emiratele Arabe Uniteşi Turcia (Ankara, a doua subsidiară dupa cea din Istanbul).
„Planurile de viitor se axează pe dezvoltarea internaţională, pe replicarea proiectelor de succes pe care le-am livrat aici. Avem proiecte în țări precum Serbia, Turcia, Croaţia sau Macedonia. În România, lipseşte această cultură a extinderii în afara ţării. Acest lucru trebuie să se schimbe“, a afirmat Padiu.
Investiţii în noi tehnologii
Grupul Teamnet şi-a propus ca în următorii cinci ani, peste 50% din venituri să provină din afacerile de peste hotare. În ţările unde compania este prezentă vor fi implementate toate soluţiile din portofoliu, fie că vorbim de avioane fără pilot, cloud, soluţii de e-guvernare, robotică sau oraşele inteligente.
„În toamna acestui an, vom lansa primul centru de cercetare, dezvoltare şi producţie de UAV-uri pentru segmentul Enterprise, din Europa Centrală şi de Est. Ne propunem, totodată, să realizăm un hub regional de parteneri, pentru a susţine dezvoltarea acestei industrii. Ca exemplu, avem o colaborare reuşită în Croaţia, unde lucrăm împreună cu IN2, un jucător local important“, a precizat şeful Teamnet.
Un alt domeniu în care se dezvoltă compania este cel de e-Goverment. Grupul Teamnet a constatat că în ţările din regiune există o competiţie mai accelerată decât în trecut pentru a se alinia la nivelul de performanţă al ţărilor dezvoltate şi unul din mecanisme este implementarea de sisteme moderne de e-guvernare. Unul dintre cazurile de succes este Estonia, unde avansul tehnologic se transpune într-o bună stare a populaţiei şi într-o creştere economică. De asemenea, una din transformările mari la care vom asista pe plan mondial este cea din domeniul cadastrului, consideră oficialul Teamnet. „În momentul în care zona aceasta a cadastrului, a managementului proprietăţii este rezolvată într-o ţară, investitorii pot veni cu mult mai multă încredere. Din acest motiv, se preconizează că în următorii zece ani se vor investi aproximativ 100 miliarde de euro, la nivel global, în domeniul cadastrului. Cred că firmele din România care au participat în acest proces în ultimii zece ani, ar trebui să se uite la această oportunitate globală“, spune Padiu.
Un alt domeniu important este cel de Smart Cities. Acesta are un potențial uriaș în România. Este o direcție în care grupul investește și se implică activ pentru cercetarea și dezvoltarea de tehnologii inovatoare care să transpună conceptul în realitate. „Prin proiecte precum Amitran și Smartcem, cautăm soluții tehnologice pentru optimizarea emisiilor de CO2 ale vehiculelor și accelerarea adopției vehiculelor electrice“, afirmă Padiu. Totodată, compania asigură soluții inovative pentru managementul apelor uzate, generând astfel, beneficii considerabile pentru populație și pentru mediul înconjurător. Un alt domeniu de dezvoltare este cel de situaţiilor de urgenţă. „Avem o suită integrată care este implementată în mai multe ţări, cu produse precum EmerGIS, EmerSIM sau EmerCONF, care sunt la un nivel tehnologic foarte ridicat“, declară Padiu.
În ceea ce priveşte Internet of Things, Teamnet consideră că sinergia dintre această tehnologie și Cloud, GIS sau avioane fără pilot va contribui semnificativ la dezvoltarea României în următorii 20 de ani. Totul fiind conectat la internet, de la televizoare, smartphone-uri la sisteme autonome, electrocasnice sau ATM-uri, automatizarea şi Internet of Things vor conduce la o societate conectată tehnologic şi, pe termen lung, la identificarea unor noi modalităţi prin care tehnologia ne poate îmbunătăţi viaţa de zi cu zi. „Demersul de cercetare şi inovaţie a fost mereu pe agenda noastră, în prezent, dedicându-ne unor inițiative de cercetare în IoT, alături de Cloud, Robotică şi Smart Cities“, a încheiat Padiu.
Parteneriate strategice
Capital: Care sunt cele mai noi parteneriate pe care le-aţi semnat?
Bogdan Padiu: Am intrat de curând pe piaţa italiană cu sistemele UAV,
printr-un parteneriat cu Geocart. Pe segmentul medical, suntem parteneri cu Acibadem în Turcia. Recent, Teamnet IT Operations a semnat la rândul său un parteneriat cu VCE. De asemenea, în prezent, suntem în discuții avansate și cu alte companii multinaționale în vederea încheierii unor parteneriate strategice.
Estimăm ca produsele din segmentele de Emergency şi Robotics vor fi printre cele mai solicitate la nivel internaţional. De asemenea, produsele de eGovernment, precum sistemele de cadastru sau serviciile consulare, au un potenţial ridicat.
Capital: Care sunt cele mai importante proiecte inițiate sau derulate recent?
B.P: Sunt multe proiecte importante pe care le derulăm în România şi în pieţele internaţionale. Printre ele, menţionăm proiectele de consultanţă de tip Capacity Building Technology Assistance în Serbia, Turcia şi Macedonia. De exemplu, în Serbia, realizăm o platformă de e-business pentru creşterea competitivităţii şi productivităţii IMM-urilor. În Turcia, implementăm un portal de e-learning pentru creşterea gradului de adaptabilitate a angajaţilor şi angajatorilor prin skills-uri ICT. În Macedonia, ne ocupăm de iniţierea reţelei sit-urilor NATURA 2000. Derulăm un proiect în sectorul privat, în Turcia, în colaborare cu unul din principalii integratori din domeniul construcţiilor. Divizia de cloud Ymens a extins parteneriatul cu Caussade Semences, pentru implementarea soluţiei de CRM şi în Bulgaria şi Ungaria. În Oman, vom implementa o platformă de servicii e-government. De asemenea, am încheiat de curând un proiect pentru Autoritatea Navală din Serbia, care monitorizează traficul pe Dunăre, pentru mentenanţa sistemului RIS. Referințele primite până în prezent, ca urmare a proiectelor desfășurate la nivel regional, au contribuit semnificativ la creșterea portofoliului Teamnet în noi piețe internaționale.
Capital: Care este cea mai mare piaţă pentru Teamnet, pe lângă România?
B.P: Cea mai mare piaţă pentru Teamnet, după România, este Turcia. Sub aspectul portofoliului de produse oferit de grupul nostru, Turcia are de departe cel mai mare potenţial pe care îl vom valorifica în perioada următoare cu accent pe siguranță publică şi managementul crizei.