Bogdan Peșchir rămâne în arest preventiv

UPDATE

Apărătorul lui Bogdan Peșchir a contestat hotărârea instanței, calificând-o drept disproporționată și profund incorectă.

Apărătorul influencerului a declarat că oferirea de trandafiri pe TikTok către cântăreți sau influenceri nu constituie o infracțiune.

„Să dai trandafiri pe TikTok la cântăreți, la influenceri, nu este infracțiune”, a declarat apărătorul influencerului, subliniind că Peșchir „se simte nedreptățit” și „umilit”.

Acesta a explicat că este vorba despre întreaga sumă de 800.000 de euro acumulată de când clientul său este activ pe TikTok, din care platforma reține un procent important, și a subliniat că nu au fost dați bani pentru a susține pe cineva. Avocatul a mai precizat că nu este vorba despre susținere, ci despre acuzația de corupere a alegătorilor – o infracțiune care, în opinia sa, poate fi reținută doar în perioada alegerilor, nu înainte.

”Nu a dat bani, asta este acuzația organelor de cercetare. Este o minciună. Este vorba de toată suma (n.r cei 800.000 de euro) de când este el pe TikTok, din această sumă TikTok îți oprește mai mult. Nu a dat bani pentru susținerea nimănui. Dar nu e vorba de susținere, aici e vorba de coruperea alegătorilor, infracțiune care este doar în perioada alegerilor, și nici nu ai putea să faci aceste lucruri înainte.”, a declarat avocatul omului de afaceri Bogdan Peșchir.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Bogdan Peșchir, cunoscut sub numele de Bogpr, va rămâne în arest. Luni, 7 aprilie 2025, instanța a respins cererea acestuia de a înlocui măsura arestului preventiv cu măsura controlului judiciar sau cu arestul la domiciliu.

„Soluția pe scurt: În baza art. 242 alin. 5 Cpp, respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu, formulată în numele inculpatului PEȘCHIR BOGDAN, ca inadmisibilă. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare pentru inculpat şi pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 07.04.2025, ora 13.30”, se arată în decizia instanței.

Decizia nu este definitivă.

Omul de afaceri Bogdan Peșchir a fost arestat preventiv vineri, 21 martie 2025, pentru o perioadă de 30 de zile, de către Judecătoria Sectorului 5 din București, într-un dosar penal legat de coruperea alegătorilor în campania fostului candidat la prezidențiale, Călin Georgescu.

Bogpr a contestat această măsură, iar Tribunalul București i-a respins contestația pe 2 aprilie.

Se presupune că Peșchir, finanțator al campaniei electorale a lui Georgescu, ar fi oferit aproape 900.000 de dolari sub formă de „cadouri” pe aplicația TikTok unor persoane, pentru a influența votul în favoarea lui Georgescu. Avocatul său a declarat, la ieșirea de la audieri, că Peșchir se simte „discriminat pentru opiniile sale politice”.

Reacția ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a fost întrebat în cadrul emisiunii Talk B1, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV, despre cazul lui Bogdan Peșchir.

Marinescu a fost întrebat despre cum percepe evoluția acestui dosar, având în vedere că au ieșit la iveală numeroase informații referitoare la modul în care au fost desfășurate alegerile din țară în 2024 și faptul că, în scurt timp, România se pregătește pentru noi alegeri.

Oficialul a subliniat că a fost consecvent în poziția sa, evitând să se amestece în procedurile judiciare și să solicite informații legate de anchetă. El a afirmat că așteaptă ca autoritățile judiciare din România să respecte cele mai înalte standarde ale statului de drept, soluționând cauzele cu imparțialitate și obiectivitate, respectând prezumția de nevinovăție, dar acționând ferm împotriva oricărui fenomen dăunător dovedit în cadrul procedurilor judiciare.

Radu Marinescu, ministrul Justitiei
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

De asemenea, oficialul a adăugat că așteaptă să vadă ce măsuri vor fi stabilite de organele judiciare, inclusiv măsuri preventive și asiguratorii, subliniind că acest lucru este în responsabilitatea exclusivă a magistraților. El a reiterat că România este un stat de drept, cu o justiție consolidată în care cetățenii pot avea încredere.

“Am făcut un element de consecvență al poziției mele, acela de a arăta că nu mă amestec în procedurile judiciare și nu solicit informații cu privire la aspecte concrete din anchetă, dar doresc să spun un singur lucru. Aștept ca autoritățile judiciare din România să procedeze conform celor mai înalte standarde ale statului de drept, adică să soluționeze toate cauzele prin imparțialitate, cu obiectivitate, eespectăm prezumția de nevinovăție, dar, în același timp, acționând cu fermitate în combaterea oricărui fenomen nimicit care este probat concret, în cadrul procedurilor judiciare.

Deci, în acest caz așteptăm să vedem ceea ce vor stabili organele judiciare, dispunerea de măsuri preventive, de măsuri asiguratorii sau altele de această natură. Este în responsabilitatea exclusivă a magistraților. Și, repet, România este un stat de drept, cu o justiție consolidată în care putem avea încredere”, a declarat acesta la B1 TV.