A fondat un business pe care l-a vândut, în urmă cu mai bine de zece ani, unei multinaționale. Astăzi, Bogdan Putinică este Senior Group Vicepresident al Enea, una dintre marile companii specializate în furnizarea de soluţii software.
Bogdan Putinică a avut dintotdeauna spirit antreprenorial. Dovadă stă și faptul că la 16 ani, colegii de clasă aveau preocupări specifice vârstei, iar el reușea să se angajeze la o firmă de calculatoare. Job pe care l-a păstrat, de altfel, până în al doilea an de facultate, când i s-a oferit șansa de a lucra la una dintre cele mai prestigioase agenții de presă din lume, Reuters.
Ulterior, a fondat, alături de doi prieteni, propriul business în IT, IP Devel, cumpărat ulterior de Enea. Moment în care, tânărul a făcut trecerea, aşa cum îi place să spună, de la antreprenoriat la intraprenoriat. Intraprenorul este acel angajat care, din proprie iniţiativă, vine cu idei, cu soluţii de eficientizare a activităţii şi cu proiecte de dezvoltare. Cu toate acestea, lucrurile nu s-au schimbat prea mult.
Primii pași
Bogdan Putinică trebuia să aleagă între medicină și armată. Armata a picat, iar frica „de a uita bisturiul în pacient“ l-a îndreptat către ASE, specializarea Bănci și Burse de Valori. În ultimul an de lucru la Reuters, a câștigat o bursă internă în companie prin care se forma un grup de angajați pe care ei îi pregăteau în management.
„Era o bursă de management la sediul regional al Reuters din Geneva, unde aveai o funcție de director la 23 de ani pe câteva produse în întreaga lume. Erai cineva“, își amintește Bogdan Putinică. Primele trei săptămâni s-au dovedit un coșmar, fiindcă i se părea că toți vorbesc în alte limbi, în acronime, prescurtări. „Aceasta a reprezentat o experiență extraordinară pentru mine pentru că am învățat multe din fundamentele unui om de afaceri modern și internațional“, mai spune el. În paralel, când a plecat pentru acest job la Geneva s-a înscris, pentru a nu pierde contactul cu țara, cam la tot ce era la vremea respectivă pe internetul românesc despre România, de la newslettere la tot felul de forumuri.
Şi, de aici, a aflat de un nou model de afacere care se lansa la vremea respectivă în SUA, prin care tinerii IT-işti erau puşi în contact cu companiile. Un fel de bursă virtuală. „Apăreau proiecte, probleme ce trebuia rezolvate şi oamenii depuneau oferte pentru respectivele probleme“, explică el. S-a înscris instantaneu și a aplicat pentru primele 3 cele mai mari proiecte, însemnând aproape 80.000 de dolari, pe care le-a și obținut și executat la timp și în parametrii ceruți, împreună cu Daniel Bogdan – partenerul său – și cu încă un prieten. Acesta a fost momentul în care, cu o parte din banii câștigați, a mai angajat câțiva prieteni și a înființat compania IP Devel.
Banii au venit repede: au început afacerea cu circa 30.000 de dolari, pentru ca în anul 2000 să aibă un profit de 70.000 de dolari. Timpul a trecut și tinerii, care nu și-au propus să facă lucruri simple și s-au specializat pe ceea ce credeau că era „vârful“ din punct de vedere al tehnologiei, adică programele de calculator realizate pentru echipamente precum centrale telefonice, camere video sau alte echipamente, au fost luați în vizor de elevețenii de la Adecco, are au achiziționat firma pentru câteva milioane de euro.
Totuși, odată cu schimbarea portofoliului de servicii a cumpărătorilor, IP Devel a constituit obiectul unei alte mari preluări, aceea din partea italienilor de la Enea Global Services. De data aceasta însă, exitul lui Bogdan Putinica din companie a fost total. Totuși, una dintre condițiile impuse înainte de a accepta achiziția a fost să aibă libertate operațională aici. În prezent, Bogdan Putinică este Senior Group Vicepresident.
De la antreprenor la intraprenor
Pentru Bogdan Putinică, trecerea de la statutul de antreprenor la cel de executiv în companie a venit ca ceva firesc. Este drept, antreprenoriatul este foarte diferit de corporație, însă, în același timp, el nu a renunțat să fie antreprenor, pentru că din poziția de vicepreședinte pe care o deține în cadrul Enea. Adică, deși a vândut IP Devel, exitul personal din business, mărturisește că nu l-a făcut niciodată.
„Am ales să îmi cresc în continuare proiectul, dar ca parte dintr-o corporație, care să ajute afacerea și oamenii să crească. Ceea ce fac este să militez pentru intraprenoriat în cadrul organizației, să îmi ajut colegii să își asume rolul de manageri în proiectele lor, să îi încurajez să își asume riscuri, să testeze soluții noi în mod creativ, să inoveze. În industria în care lucrăm inovația e diferențiatorul cel mai important și chiar condiție de rămânere pe piață“, explică el.
Prin trecerea de la statutul de antreprenor la cea de intraprenor, el a învățat să negocieze tot timpul pe poziții de „win-win“, ceea ce, după cum spune, înseamnă să te autoevaluezi corect și să te vinzi ca atare. A înțeles că simțul urgenței este la fel de important și când ești o companie mică de IT, dar și atunci când ești o multinațională, fiindcă ajută la păstrarea unui anumit nivel de dinamism în companie. „O boală a corporațiilor este birocrația și structura stufoasă, când, de fapt, pentru a lucra eficient totul trebuie simplificat la maxim“, este de părere Bogdan Putinică.
Lecțiile lui Bogdan Putinică
✔ Oamenii trebuie angajați pentru skill-urile lor și apoi păstrați cu mare grijă
✔ Oricât de bine pregătit ar fi un specialist, dacă nu are atitudinea corectă față de muncă sau de colegii săi, nu merită păstrat
✔ Un business de succes nu poate fi „one man show”
✔ Nu poți conduce ceva ce nu poți măsura, este esențial să stăpânești cifrele
✔ Degeaba pornești cu o idee genială, dacă îți pierzi entuziasmul pe parcurs și nimic din ce constituia planul inițial nu se materializează la parametri imaginați.