propagandei comuniste.Capital: Care este atmosfera in Radiodifuziune dupa alegeri?
Bogdan Radulescu: La nivel editorial, cenzura si manipularea continua in Radio. Avem dovezi ca Victor Ionescu (redactor-sef la Camera Stirilor, nota red.) a continuat sa cenzureze direct sau prin subalterni. Un exemplu, in cazul gratierii lui Miron Cozma de catre Ion Iliescu, Romania Actualitati relua la nesfarsit faptul ca Traian Basescu a iesit presedinte, la cateva zile dupa ce am aflat, de parca asta era stirea. Pe radio nu a fost nimic despre reactiile societatii civile, ale politicienilor, despre scandalul revenirii asupra gratierii.
Capital: Dar, in ultimele saptamani, Nastase si Iliescu au cam disparut din Jurnale. Asta nu inseamna ca s-a schimbat ceva?
Bogdan Radulescu: Este adevarat ca se dau declaratii ale lui Basescu, dar sunt neesentiale. De exemplu, dupa interviul din Adevarul, la Radiojurnalul de a doua zi, au fost difuzate 40 de minute cu Bolcas (PRM), Voiculescu (PUR), Nicolaescu (PNL) si cativa analisti. Nimic de la PSD, pentru ca nu facusera nici o declaratie. Majoritatea opiniilor erau contra Basescu. Dar intrebarea care se ridica este: de ce acest radiojurnal a fost redifuzat la ora 9, la 11 si la emisiunea „24 de ore”, dand peste cap programul? Trebuia sa se creeze impresia ca Basescu este un nebun care vrea sa lanseze crize politice in Romania.
Capital: Cine considerati ca manipuleaza si cenzureaza stirile?
Bogdan Radulescu: Sunt doi oameni care au fost instruiti impecabil in ceea ce priveste tehnicile subtile de manipulare: Victor Ionescu, fost profesor la Baneasa si care s-a ocupat de politica editoriala externa la televiziunea lui Ceausescu, si Dumitru Rucareanu, care raspunde de Sectia „Partide”. Ei vin cu interviurile deja facute si taiate. Nici un redactor sau realizator nu are voie sa puna intrebari in direct. Exista o regula interna nescrisa prin care numai redactorii-sefi si oameni agreati de Dragos Seuleanu pot sa faca interviuri cu lideri politici, si asta cu intrebari avizate dinainte. Seuleanu, Ionescu si Dan Preda taie anumite intrebari.
Capital: Oamenii din „Camera Stirilor” traiesc cu frica fata de sefi?
Bogdan Radulescu: Da! Este o atmosfera de cazarma. S-a ajuns sa existe un sef la cinci oameni. Noul proiect al „Camerei Stirilor” prevede ca toate departamentele din Radiodifuziune sa primeasca stirile doar de la Camera, iar aceasta va avea ca unica sursa Agentia „Rador”. Dar Rador este o agentie de monitorizare si nu o agentie de presa! Se doreste ca aceasta Camera sa devina un element de control prin care se filtreaza stirile venite de la agentiile de presa. Cu alte cuvinte, redactorii vor lua stirile la mana a doua, fara sa poata consulta alte agentii. Este aproape o interdictie precizarea „conform Agentiei Mediafax”.
Capital: Exista si posibilitatea ca sefii sa greseasca din nestiinta, pentru ca nu sunt buni profesionisti?
Bogdan Radulescu: Este un servilism voluntar. Nu-mi imaginez ca cineva din PSD ii da telefon de fiecare data lui Seuleanu, Dan Preda sau lui Ionescu si le cere difuzarea unei stiri. In schimb, ei se duc la partid si spun „uite ce-am facut!” Seuleanu este responsabil de legatura dintre PSD si clica ce se ocupa cu cenzura si politizarea Radioului. Pe de alta parte, asa-numita „echipa reformista” din Radio, este una gerontocratica. Sunt oameni care au peste 65 de ani, precum Constantin Oprisiu, editor coordonator la „Camera Stirilor”, trecut de varsta pensionarii…
Capital: O fi bun profesionist!
Bogdan Radulescu: Nu! Apartine fostului sistem de propaganda. Alte nume ale sistemului sunt Dumitru Rucareanu, Gheorghe Verman, de la fosta agricultura socialista din TVR, Victor Ionescu si Viorel Popescu (directorul RRA – nota red). Ei fac ceea ce au facut si altadata, si asta ii convine de minune lui Seuleanu, pentru ca pe baza acestor „tentacule executive” a putut crea o imagine pozitiva PSD-ului.
Capital: Ce sa intelegem prin „tentacule executive”?
Bogdan Radulescu: Putem vorbi de existenta unor retele de surse, de fosti informatori ai Politiei politice si de surse actuale ale unor servicii paralele puse in slujba PSD. Printre acestia cred ca sunt Dragos Seuleanu, Simina Bota, sefa retelei de corespondenti externi ai Radioului, Nicu Popescu, fost redactor-sef adjunct la Radiojurnal, Septimiu Roman si Victor Ionescu. Nu exista dovezi clare, dar ar mai putea fi vorba de Constantin Oprisiu, Eremia Cazacu, Dan Preda, Mihaela Dobos, Viorel Popescu, Emilian Blanda, Dragos Amihaiesei, seful de cabinet al lui Seuleanu si fiul generalului Ion Amihaiesei, care se ocupa de protectia informativa a primului ministru. Stefan Ciochinaru este banuit ca se ocupa cu ascultarea convorbirilor in interiorul Radioului.
Capital: Cum s-a format aceasta „echipa reformista”?
Bogdan Radulescu: In Radio mai exista cadre de dinainte de 89. Unii dintre ei au incercat sa se adapteze profesional cu onestitate, dar sefii, cadrele importante, nu au facut-o. Oamenii fideli lui Seuleanu sunt recompensati. In noua organigrama posturile de sefi s-au dublat. Dar intre un redactor-realizator si un redactor-sef adjunct salariul este dublu. De exemplu, Victor Ionescu ia 53 de milioane de lei, un redactor-sef adjunct are 43 de milioane, iar un redactor simplu, 13-14 milioane.
Capital: Raportul dvs. pomeneste despre licitatii sub semnul intrebarii. De ce aveti indoieli asupra acestor afaceri?
Bogdan Radulescu: Este o tehnica perversa. Seuleanu are o initiativa, un proiect de modernizare cu o anumita firma. N-o face el direct, ci le spune directorilor sa-i prezinte initiativa, chiar firma si el semneaza proiectul. Exista suspiciuni in privinta mai multor contracte cu diverse firme. printre care, de exemplu, Iridex. La fel, nu cred ca a existat o licitatie pentru digitalizarea fonotecii radio prin firma Siveco. O alta firma, a lui Madalin Voicu, a obtinut un contract de curatenie generala in Radio. Solicitam institutiilor abilitate sa faca anchete complexe si amanuntite ale contractelor incheiate de SRR.
Carte de vizita
· Bogdan Radulescu lucreaza in Radiodifuziune din 1995.
· S-a ocupat de mai multe domenii realizand emisiuni politice, comentarii si analize pe diverse teme, in special de politica externa.
· A fost corespondent la Paris, Londra, Bruxelles, Cairo si Tel Aviv.
· Este absolvent al Facultatii de Litere si al SNSPA.
· Are un master in Filozofie Politica si este doctorand la Facultatea de Filozofie a Universitatii Bucuresti.
Ce este Initiativa Profesionala Radio Romania
Grupul Initiativa Profesionala Radio Romania, care urmareste depolitizarea activitatii editoriale a Radioului public, a prezentat un raport detaliat care ilustreaza tehnicile de manipulare practicate in prezent, sustine Grupul, in stirile Radiodifuziunii. Documentul atrage atentia asupra unor contracte comerciale incheiate de conducerea SRR cu anumite firme. Raportul a fost inaintat presedintelui Traian Basescu. Din Grup mai fac parte, printre altii, Dana Cotoara, Cerasela Radulescu, Radu Sarpe, Razvan Dumitrescu, Mihaela Dumitrescu, Bogdan Ioan Matei, Stefan Stoica, Marius Tita, Magdalena Tara, Nicolae Tomescu.