A pornit acest business în urmă cu 23 de ani, alături de frați și surori. Acum, Transavia este evaluată la 200 de milioane de euro, deținând, de câțiva ani buni, poziția de lider pe piața locală.

 „Nu mă interesează alt bu­siness. Prefer să fac treaba asta și să o fac cum trebuie. Nu suntem interesați să creștem nici alte specii”, spune Ioan Popa, patronul de la Transavia, companie care deține 15 ferme de creștere de pui de carne, având o producție anuală de peste 55.000 de tone. Aproximativ 15% din producție este exportată în țări precum Marea Britanie, Franța, Spania, Croația, Bulgaria și Italia. „Pe cei care se uită la export ca la un colac de salvare îi anunț că acesta este găurit, exportul nu asigură o piață stabilă“, susține omul de afaceri, menționând că „baza este piața internă“. Anul trecut compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de aproape 10%, de la 123 de milioane de euro la 135 de milioane, iar pentru acest an se așteaptă la o evoluție asemănătoare, dacă nu chiar mai bună. „Avem deja creștere pe primul trimestru din 2014. Pentru acest an ne-am propus investiții de 8 milioane de euro, însă cred că vom depăși acest buget. Avem planuri mari, însă sunt surprize pe care le voi anunța în momentul potrivit“, spune milionarul din Transilvania.

Obiective pentru 2014

Când vine vorba de profit, Popa spune că anul trecut a ajuns la un profit de 13 milioane de euro. Creșterea față de anul precedent este de aproape 75%. „Știu de la TV că a fost criză. Ne-a fost un pic mai greu pentru că ceilalți au avut probleme, dar nu am simțit-o. Noi am făcut profit în creștere în fiecare an“, povestește Popa, „boierul“ – de la Transavia -, așa cum i se adresează apropiații.

Pentru acest an, direcția companiei este cea de dezvoltare, patronul Transavia susținând că nu exclude noi achiziții. „Multe firme din industrie sunt în insolvență. Recent, am primit informații că nouă firme mari sunt în procedură de insolvență, avem de unde alege“, declară Popa. El spune că și-a propus ca în acest an să achite integral și în avans creditele bancare ale companiei. „Suma nu este mare. Câteva milioane și le avem la o singură bancă“, susține „boierul“, precizând că nu este însă prioritatea principală pentru acest an.

Un alt obiectiv al companiei este asigurarea integrală a hranei pentru efectivele de pui. Iar pentru atingerea scopului în acest an, Ioan Popa testează cultura de soia. La începutul lunii aprilie, Transavia a cumpărat de pe bursa din Chicago o cantitate de 20.000 de tone de soia. „Facem teste la cultura de soia. Vrem să vedem dacă putem obține o producție bună“, spune patronul din județul Alba, adăugând că restul cerealelor și le produce pe terenul luat în arendă. În prezent, compania deține în arendă circa 10.000 de hectare de teren în județele Cluj și Alba, unde cultivă porumb, grâu și orzoaică. „Toată cantitatea de furaje ne-o obținem și producem singuri“, mai spune Popa, arătând astfel că Transavia dispune de un sistem integrat de producție, de la culturi vegetale, fabrică de nutreţuri combinate, ferme de creştere a păsărilor, abatoare la o unitate modernă de procesare a cărnii. Cea din urmă se află la Oiejdea, unde se găsește și unul dintre cele două abatoare, pentru care cuvântul de ordine este curățenia. „În industria alimentară, curățenia este principală“. La abatorul din județul Alba, sunt sacrificați zilnic 54.000 de pui, la o instalație modernă și tehnologizată. Investiția a fost începută în 2004 și s-a ridicat la14 milioane de euro.

„Capacitatea a fost extinsă de atunci și până în prezent de aproape trei ori, în urma unor investiții de încă 14 milioane de euro“, spune omul de afaceri. La unitatea de producție, Popa are mai multe linii complet automatizate. În timpul vizitei noastre, pe una dintre linii se producea Poppin’ Chicken pentru export, principala destinație fiind Marea Britanie.

Se pregătește să predea ștafeta

După 23 de ani în care a ținut frâiele propriei companii, pe care a transformat-o într-un adevărat imperiu, Popa spune că a venit vremea să o lase la conducere pe fiica sa, Teodora, care are aceeași vârstă cu Transavia. „Teodora are un birou lângă al meu, însă nu îl va ocupa până nu va parcurge toate etapele și toate procesele din cadrul firmei. De la fermă până la administrativ“, își dezvăluie Popa planul de predare a ștafetei. Procesul va dura circa 2-3 ani, dar nu va părăsi compania, ci va fi alături de Teodora pentru a o ajuta. Spune că ani la rând nu a avut concediu, iar până în urmă cu doi ani muncea douăsprezece ore pe zi, de la șapte dimineața până la șapte seara. Printre pasiunile boierului de la Transavia se numără partidele de golf, schiatul și, uneori, vânătoarea.

132 milioane de euro. La atât a fost estimată averea familiei Popa în ediția Top 300 Capital de anul trecut, ceea ce îi conferă poziția 36 în clasament