Medicii și autoritățile de sănătate publică avertizează că în România ar putea să reapară boli transmisibile grave ce au fost eradicate în urmă cu zeci de ani. Asta pentru că rata de vaccinare a populației a scăzut semnificativ în ultimii ani.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, semnalează o scădere îngrijorătoare a ratei de vaccinare în România, de la peste 90% cât era în 2010 la aproximativ 80% în prezent. Această tendință pune populația în fața unui risc crescut de boli, chiar și unele care au dispărut cu zeci de ani în urmă.
Rata de vaccinare a scăzut îngrijorător în România
Rafila amintește că vaccinarea joacă un rol crucial în prevenirea deceselor la nivel global, exemplificând cu rujeola și pojarul, care ar putea cauza anual 1,5 milioane de victime în absența imunizării.
„Cred că toți avem o responsabilitate să ne protejăm copiii împotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii. Rujeola și pojarul ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea. În ultimii 12 ani, așa avem noi statistica în momentul de faţă, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90%, cât era în anul 2010, la în jur de 80% la vaccinurile uzuale”, atrage atenția ministrul Sănătății.
De asemenea, medicii atrag atenția asupra riscurilor pe care migrația le aduce în ceea ce privește controlul bolilor, în contextul în care istoricul medical al copiilor veniți din Ucraina și posibil din Israel este necunoscut, ceea ce ar putea contribui la răspândirea bolilor.
„În zona Moldovei avem mulți copii veniți din Ucraina, iar despre istoricul lor medical nu știm prea multe. Nu știm dacă sunt vaccinați. Și ar trebui să ne așteptăm în viitorul apropiat și la emigranți din Israel, despre care din nou nu vom ști cât de imunizați sunt. Cu atât mai mult ar trebui să ne vaccinăm noi. Sănătatea copiilor stă în decizia părinților.
Nu știm ce ne va aduce viitorul. Nu știm ce boli s-ar putea reactiva, care sunt maladiile care se vor naște. Știm însă ce avem de făcut: trebuie să prevenim bolile prin vaccinare mai ales pentru copii”, a explicat și medicul Cristina Barbu, membru al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, potrivit Adevărul.
Difteria și poliomielita sunt alte două dintre bolile infecțioase care ar trebui să ne atragă atenția mai ales în această perioadă a conflictelor armate.
Vaccinarea este un drept și nu o obligație
În acest context, ministrul Sănătății spune marți că vaccinarea este un drept și nu o obligație. El încuraja totodată publicul să profite de beneficiile imunizării pentru prevenirea bolilor transmisibile și a potențialelor epidemii.
Alexandru Rafila, subliniază că Strategia Națională pentru Vaccinare, parte a Strategiei Naționale de Sănătate, nu impune obligativitatea vaccinării, ci consolidează dreptul cetățenilor de a fi bine informați pentru a lua decizii în cunoștință de cauză privind vaccinarea.
Autoritățile și instituțiile medicale sunt responsabile pentru asigurarea accesului la vaccinare și pentru furnizarea de informații precise, în timp ce decizia finală aparține cetățeanului și părintelui, a punctat ministrul.