Acestea sunt ultimele dintr-o serie de măsuri similare luate de preşedintele bolivian. În luna mai, statul bolivian a decis exproprierea filialei grupului spaniol Red Electrica Corporacion (REE). Preşedintele Morales a arătat că a acţionat de această dată pentru că Iberdrola factura mai scump electricitatea din zonele rurale decât pe cea din oraşe şi că nici serviciul nu era egal.
”Suntem nevoiţi să luăm o astfel de măsură pentru ca tarifele la electricitate să fie uniforme’ şi ca serviciul să fie de aceeaşi calitate în toată ţara”, a precizat preşedintele bolivian în cadrul unei ceremonii de la palatul prezidenţial, potrivit Agerpres.
De la venirea sa la putere, în 2006, Evo Morales a naţionalizat resursele petroliere ale ţării, topitoriile şi companiile de electricitate. A mai naţionalizat rafinăriile şi firmele de telecomunicaţii. În august 2012, guvernul bolivian a anunţat că va prelua controlul asupra unui zăcământ de argint şi de indiu exploatat din 2007 de o filială a companiei canadiene South American Silver.