La SIAB, importatorii au demonstrat managerilor români că maşina le poate da un statut social aparte. Odată ieşiţi din biroul luxos, conducătorii companiilor de succes pot parcurge drumul până acasă într-un apartament pe roţi care costă cel puţin 100.000 de euro.

Ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB) a atins noi recorduri atât în privinţa numărului de mărci şi modele prezentate, cât şi ca număr al vizitatorilor. Tot la capitolul recorduri trebuie trecută şi valoarea maşinilor prezente la standuri, care a depăşit câteva sute de milioane de euro. La această sumă au contribuit din plin maşinile destinate oamenilor de afaceri cu buzunare largi şi pline. Audi, Mercedes, Brabus, Cadillac, Porsche, Bentley şi Volkswagen sunt numai câteva dintre mărcile care au prezentat modele exclusiviste.

A trecut de mult vremea când directorii companiilor cu sediul în România se lăfăiau la bordul unor Mercedesuri din clasa S sau a unor modele Audi cu dotări ceva mai răsărite. Acum, exclusivismul înseamnă, pe lângă marcă şi model, dotări care mai de care mai spectaculoase, incluzând fotolii din piele, faxuri, computere, sisteme sofisticate de comandă şi control, majoritatea amplasate în zona banchetei din spate. Noua tendinţă nu este destinată celor care conduc maşina din postura de şofer, deşi la noi încă există această idee, ci pasagerilor de pe bancheta din spate care nu conduc maşina, ci pe şoferul acesteia.

Audi A8 LWB, maşina fără compromisuri

Printre cele mai interesante modele dintre care managerii companiilor autohtone au putut alege la SIAB se numără şi Audi A8 Long Wheel Base (LWB) dotat cu propulsorul diesel de 4,2 litri şi tracţiune quattro. Cu un preţ de circa 185.000 de euro, care include şi TVA, acest bolid poate atinge 250 km/h, şi asta pentru că este limitat electronic. Dacă pentru şofer această maşină asigură un condus uşor graţie mulţimii de sisteme de confort şi siguranţă, pentru pasagerul din spate, luxul este la nivel maxim. Tapiţeria „Audi Exclusive“, care înglobează scaune acoperite cu piele Valcona şi plafon îmbrăcat în Alcantara, închiderea electrică a uşilor de tip „Soft Close“, sistemul audio Bang & Olufsen şi ornamentele din lemn sunt numai câteva dintre elementele care îl fac pe ocupantul banchetei din spate să se simtă răsfăţat.

Pentru a nu pierde contactul cu lumea exterioară, acesta are la dispoziţie şi un receptor TV şi, mai ales, o unitate de comunicaţie multifuncţională care include fax, scanner, copiator şi telefon.

Mercedes, sinonimul luxului

Germanii de la Mercedes-Benz au în ofertă cel puţin două modele care atrag privirile ca nişte magneţi. În primul rând, fenomenalul S 63 AMG, care, graţie motorului cu o putere de 525 CP, atinge 100 km/h în numai 4,65 secunde. Pentru că exclusivismul este cea mai mare calitate a acestui vehicul, în habitaclu pot fi observate cu uşurinţă ornamentele din lemn Calyptus, scaune laterale spate reglabile electric, jaluzele pentru geamurile şi luneta spate, sistem de sonorizare Harman/Kardon cu 14 difuzoare şi 600 de waţi, tuner TV pentru recepţie digitală şi analogică.

Pentru toate acestea va trebui însă să scoateţi din buzunar cel puţin 163.000 de euro. Maşina este extrem de nărăvaşă, astfel că pare a fi o opţiune mai bună pentru petrecerea timpului liber decât pentru transportul în oraş.

Phaeton, cel mai exclusivist Volkswagen

72-7228-58_phaeton.jpgLa fel ca şi Audi A8, are o versiune de top care beneficiază de un motor foarte puternic. Varianta Lang 4Motion W12 de 6,0 litri poate dezvolta 450 CP şi are un preţ care depăşeşte cu puţin 111.000 de euro. La bordul acestuia puteţi beneficia de sistemul audio cu 12 incinte acustice de 270 waţi, decor din lemn de castan, control al climatizării pentru locurile din spate, jaluzele pentru geamurile şi luneta spate, chiar şi reglaj electric al tetierelor şi scaune care pot face masaj ocupantului, trapă electrică din sticlă, frigider, monitoare color în tetiere la care se poate ataşa DVD changerul cu şase poziţii sau aparate externe, precum cameră video sau consolă de jocuri.

Brabus Bullit, un lup în piele de oaie

Preluând exact titlul comunicatului de presă al importatorului, Colina Motors, am considerat că acest model merită o atenţie deosebită, chiar dacă este dedicat mai mult şoferului decât pasagerilor. În primul rând pentru că preţul său este de 348.000 de euro şi poate fi realizat numai la comandă. Ce este de fapt Brabus Bullit? Un Mercedes C klasse, cu propulsor de 6,3 litri biturbo, care dezvoltă nu mai puţin de 730 CP şi atinge 100 km/h în 3,9 secunde. Viteza maximă este şi ea fenomenală: 360 km/h. Interiorul este complet individualizat, pachetul standard incluzând piele Mastick şi Nubuk prelucrată integral manual. Scaunele au fost desenate pentru a oferi combinaţia perfectă de confort şi sportivitate graţie suportului lateral. Spătarele din fibră de carbon conferă interiorului un aspect sportiv, completat de inserţiile de pe bord, consola centrală şi panelurile uşilor, dar şi de forma ergonomică a volanului sport sau de pedalele şi schimbătorul de viteze din aluminiu. n

Cele mai cautate modele de lux

Mercedes S klasse este liderul din acest an al segmentului, singura maşină din top care nu a înregistrat nici o livrare fiind Rolls-Royce Phantom.

Poziţie Marca-Model-Vânzări-Variaţie    (ian.-aug. 2007)
1. Mercedes-S-164-57,7%
2. Audi-A8-68-3,8%
3. BMW-7-28-22,2%
4. Lexus-LS-12-1.100%
5. Volkswagen-Phaeton (foto)-9-50%
6. Maserati-Quattroporte-7-50%
7. Jaguar-XJ-8-50%