Adio drumuri inutile pentru bolnavi: din 2014, s-ar putea face ordine în agenda medicilor

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş lucrează la elaborarea unui proiect de înfiinţare la nivelul Regiunii Centru şi a municipiului Bucureşti a centrelor unice pentru programarea pacienţilor

"Este vorba de un proiect care presupune îmbunătăţirea accesului pacienţilor la servicii medicale, cu alte cuvinte, similar numărului unic 112, la care pacientul sună şi are acces la serviciile de medicină de urgenţă, la Poliţie sau la pompieri. Un pacient care are nevoie de planificarea unui serviciu medical, indiferent că e vorba de o consultaţie, de o internare în spital, de analiză de laborator sau radiologie, trebuie să aibă posibilitatea să fie planificat pentru un asemenea serviciu. Prin această modalitate se îmbunătăţeşte practic posibilitatea de acces a pacientului, el nemaifiind obligat să facă drumuri inutile către furnizorul de servicii medicale", a declarat astăz pentru Agerpres, dr. Florin Buicu, coordonatorul proiectului.

Ideea a fost declarată câştigătoare de către Unitatea Executivă de Finanţare a Învăţământului Superior Cercetării, Dezvoltării şi Inovării din România şi a fost selectată pentru elaborarea unui proiect de cercetare, care va primi finanţare. Totuşi, pentru înfiinţarea centrului unic de programare este nevoie de accesarea unor fonduri europene, lucru posibil de-abia în viitorul exerciţiu financiar, în perioada 2014 – 2020.
"Sper să nu dureze tot 20 de ani"
Potrivit coordonatorului de proiect, proiectul centrelor unice pentru programarea pacienţilor va primi finanțare după ce grupul de lucru desemnat va face toată ocumentaţia necesară. "Dacă în urmă cu 20 de ani, la Târgu Mureş, s-a născut practic SMURD-ul, iar sistemul 112 a pornit, să sperăm că centrul unic de programare a pacienţilor nu va avea nevoie tot de 20 de ani pentru a fi implementat la nivel naţional. Se lucrează în prezent la întocmirea documentelor, e vorba de o adevărată platformă eHealth", a precizat dr. Florin Buicu.

Acest centru ar putea oferi posibilitatea de acces din centrul unic de programare către furnizorii de servicii medicale şi că va fi o bază de date prin care se compatibilizează sistemele existente.

"Noi mergem pe varianta unui proiect-pilot. S-a mers în prima fază pe euro-regiunea VII Centru, iar prin participarea unui partener de la Institutul ‘Matei Balş’ din Bucureşti vom încerca să dezvoltăm practic pentru Bucureşti şi pentru regiunea VII Centru. În funcţie de rezultatele pe care le va avea grupul de lucru, vom vedea dacă în prima fază vom merge pe toate cele 6 judeţe din regiunea VII Centru sau proiectul-pilot va porni pentru judeţul Mureş, urmând apoi să fie extins", a subliniat dr. Florin Buicu.