Bolnavii din România, în criză. Explozie a prețului la medicamente: Nu mai controlează nimeni

medicamente, pastile

SURSA FOTO: Dreamstime

Medicamentele din România s-au scumpit cu circa 24% între iunie 2023 și iunie 2024, aceasta fiind cea mai mare scumpire în rândul produselor incluse în indicele inflației din România.

Medicamentele din România s-au scumpit cu 24% într-un singur an

Medicamentele sunt produsele din România care au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor în ultimul an. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), prețurile medicamentelor au crescut cu aproape 24% între iunie 2023 și iunie 2024, aceasta fiind cea mai mare scumpire în rândul produselor incluse în indicele inflației din România.

De pe data de 1 august 2023, corecția prețurilor din catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed) a inclus peste 6.200 de medicamente. Majoritatea prețurilor au crescut, în special tarifele medicamentelor ieftine pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară de până la 14%.

Acest lucru a dus la dispariția de pe piața locală a peste 3.000 de medicamente. Astfel, s-a declanșat o criză a medicamentelor ieftine, pe care producătorii români au renunțat să le mai vândă. Taxa clawback și presiunea de preț exercitată de statul român sunt cauzele acestei crize.

„S-au scumpit foarte mult medicamentele OTC, eliberate fără prescripție medicală. S-au scumpit și celelalte pentru că, ani de zile, Guvernul spunea «Noi vom ieftini medicamentele». S-au scumpit foarte mult medicamentele care se cumpără liber de pe piață datorită cererii mari.

E vorba de medicamente uzuale, unele pe care le luăm zilnic, chiar recomandate de medic, dar pentru care nu avem nevoie de prescripție, medicamente de călătorie sau chiar medicamente pentru care se face un marketing agresiv.

Pe zona aceasta, nu mai controlează nimeni, iar de multe ori se face o publicitate mincinoasă, iar asta îi face pe cei care pun pe piață astfel de tratament să crească prețurile”, a explicat Vasile Barbu, Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, pentru „Adevărul”.

Vasile Barbu (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)

Medicamentele pentru probleme neurologice și diabet s-au scumpit

Din nefericire, anumiți români sunt afectați de scumpirea medicamentelor. De exemplu, medicamentele pentru probleme neurologice și diabet s-au scumpit „aproape de zona greu suportabilă”. Mai mult, aceste medicamente nu sunt compensate. Totuși, nu s-au scumpit atât de mult încât să îi afecteze pe toți pacienții din România.

Majorarea prețurilor nu a fost simțită și atunci când românii au cumpărat medicamente cu prescripție medicală sau compensate.