Înghețarea pensiilor va avea loc la 1 ianuarie?

Ilie Bolojan a fost întrebat despre înghețarea pensiilor la 1 ianuarie, dar nu a răspuns direct. El a spus că de la începutul anului viitor vor fi luate mai multe măsuri legate de pensii, pentru că deficitul bugetar este deja de 8% și trebuie ținut sub control.

Ciprian Ciucu, prim-vicepreședintele PNL, a cerut miercuri guvernului să oprească creșterea salariilor și pensiilor înainte de sfârșitul anului. El a avertizat că, fără măsuri concrete, deficitul ar putea ajunge la aproximativ 9%, ceea ce nu ar fi sustenabil pentru bugetul țării.

Noul Guvern trebuie să fie atent la deficitul bugetar

Președintele interimar al PNL a mai spus că anul viitor trebuie să fim atenți ca deficitul, care este deja foarte mare, să nu se mărească. El a explicat că problema nu este că cineva nu ar vrea să crească salariile sau sporurile, ci că o persoană responsabilă trebuie să se gândească dacă are banii necesari pentru asta.

De la 1 ianuarie 2025, vor intra în vigoare mai multe reglementări, cum ar fi pensiile speciale pentru aleși și diferite creșteri salariale. El a subliniat că toată lumea ar trebui să fie conștientă de aceste lucruri. Este foarte important să ne asigurăm că deficitul, care este în jur de 8%, nu se mărește. El a insistat că un om rațional și responsabil trebuie să ia măsuri pentru a evita agravarea deficitului bugetar.

În același timp, Ministerul Finanțelor lucrează la o ordonanță care prevede măsuri legate de salarii, pensii și eliminarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță. De asemenea, ar putea fi oprită angajarea de noi persoane în sectorul public.

Ilie Bolojan: „Marcel Boloş are capacitatea să deblocheze lucrurile care sunt împotmolite la MIPE”

Președintele PNL a prezentat ți lista persoanelor propuse de partid pentru a face parte din viitorul Guvern. El a spus că Marcel Boloș este propunerea pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, deoarece are multă experiență și este capabil să rezolve problemele și blocajele din acest minister, în special cele legate de jaloane și absorbția fondurilor europene. În prezent, acest minister este condus de Adrian Câciu, din partea PSD.

PNL îl propune pe Sebastian Burduja pentru a-și continua mandatul la Ministerul Energiei, pe Mircea Fechet pentru a rămâne la Ministerul Mediului și pe Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru Ministerul Educației și Cercetării.

PNL a acționat corect, solicitând funcții doar acolo unde aveau oameni pregătiți. Potrivit spuselor sale, nu este important ce portofoliu primești, ci cum te implici pentru a stabiliza situația în perioade de criză. El consideră că partidul politic a luat deciziile corecte în interesul țării, iar rezultatele se vor vedea.