Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a comentat marți seară despre adeziunea lui Eduard Hellvig la partid, considerând-o un pas pozitiv, având în vedere expertiza fostului șef al SRI. Bolojan a subliniat importanța unității și profesionalismului în cadrul PNL, respingând zvonurile de disensiuni interne.

În același timp, acesta a vorbit despre riscurile unui Parlament fragmentat, avertizând asupra pericolelor unei instabilități politice similare cu cea din Bulgaria. Liderul liberal a reafirmat angajamentul PNL pentru stabilitatea țării și pentru pregătirea alegerilor viitoare.

Declarațiile lui Ilie Bolojan privind adeziunea lui Hellvig

Într-o conferință de presă susținută marți, Ilie Bolojan a exprimat aprecierea față de decizia lui Eduard Hellvig de a se înscrie în PNL.

„Cred că orice om care are o expertiză într-un domeniu trebuie să fie valorificat, în condiţiile în care este posibil, de către organizaţiile politice. Înscrierea lui a doua zi după ce s-a schimbat conducerea PNL este de bun augur”, a spus Bolojan.

El a adăugat că a discutat cu fostul șef al SRI despre acest pas, subliniind importanța expertizei acestuia pentru partid.

Întrebat dacă Hellvig va face parte din echipa de conducere a PNL, liderul interimar a precizat că nu au fost purtate discuții în acest sens, dar a menționat că înscrierea sa la PNL imediat după schimbarea conducerii este un semnal favorabil.

Eduard Hellvig își explică decizia de a adera la PNL

Fostul director al SRI, Eduard Hellvig, a declarat marți că a semnat adeziunea la Partidul Național Liberal dintr-un sentiment de responsabilitate față de situația politică din România.

„Simt că este un moment complicat pentru întreaga democrație românească și că acum este nevoie ca liberalii să fie mai uniți ca niciodată”, a explicat Hellvig.

Acesta a subliniat importanța unității în rândul liberalilor, mai ales în contextul actual al vieții politice din țară.

În iulie 2023, Hellvig și-a dat demisia din funcția de director al SRI, explicând că și-a îndeplinit obiectivele stabilite.

PNL este un partid unit și mobilizat

Ilie Bolojan a reunit marți seară organizațiile PNL, subliniind că nu există disensiuni în cadrul partidului.

„PNL este mobilizat în această campanie”, a declarat Bolojan, adăugând că este esențial ca fiecare membru al partidului să demonstreze performanță și profesionalism.

De asemenea, președintele interimar al PNL a transmis un mesaj clar colegilor săi:

„Le-am spus colegilor foarte deschis – nu trebuie să fii preşedinte PNL, nu trebuie să fii preşedinte de organizaţie ca să ocupi nu ştiu ce funcţii. Respectul în partid nu se câştigă prin prietenia cu cineva care poate decide ceva. Cât timp voi fi preşedinte se va decide prin rezultatele pe care le ai, prin performanţă şi profesionalism”, a spus Ilie Bolojan.

Bolojan a fost validat în funcția de președinte interimar al PNL cu unanimitate de voturi în urma unui vot intern desfășurat luni seară.

Președintele interimar al PNL vorbește despre stabilitatea politică din România

În cadrul aceleași conferințe, Ilie Bolojan a abordat și subiectul stabilității politice din România. Acesta a avertizat asupra riscului unui Parlament fragmentat, similar cu cel din Bulgaria.

„Cu toate lucrurile care s-au întâmplat, cred că putem avea un Parlament pulverizat. Vedem că partidele care au cea mai mare parte a administraţiei publice locale au avut o pondere destul de mică prin reprezentanţii lor şi dacă în aceşti ani a fost un câştig a fost că am avut o stabilitate.

Cazul Bulgariei nu este de recomandat şi sper ca România să nu ajungă acolo”, a spus Bolojan, exprimându-și speranța ca România să nu ajungă într-o situație similară cu cea a Bulgariei.

Bolojan a precizat că, deși s-ar fi putut obține puncte electorale prin plecarea bruscă de la guvernare, deciziile raționale sunt esențiale pentru viitorul țării.

„PNL este un partid responsabil, chiar dacă ar fi dat bine să plecăm de la guvernare de pe o zi pe alta, în aceste zile, ca să mai marcăm nişte puncte electorale, cred că pentru ţara noastră şi pentru pregătirea alegerilor, duminică şi cealaltă duminică pentru a pregăti transferul către viitorul guvern, care va fi el, pentru pregătirea bugetului, trebuie să ai decizii rationale, inclusiv rămânerea la guvernare în această perioadă”, a concluzionat liderul liberal.

„Nu am venit pentru funcții, am venit să ofer soluții”

Ilie Bolojan a mai subliniat că scopul său nu este acela de a obține funcții, ci de a aduce soluții concrete pentru România.

„Nu am venit pentru funcții, am venit să ofer soluții.

PNL a decontat în aceste alegeri. De aceea s-a impus această schimbare .

Cei ce suntem în lumea politică nu am făcut ceea ce trebuie. Dacă nu facem ceea ce trebuie, să nu ne mirăm. Niciun candidat al partidelor mari nu a trecut de 20%. Asta spune mult.

Un partid este format nu numai din valorile lui, ci și din oamenii lui. Iar oamenii generează încredere că acele valori sunt puse în practică. PNL are oameni care pun valorile în practică”, a afirmat Bolojan.

El a arătat că este momentul pentru o schimbare reală în politică și că PNL își asumă responsabilitatea pentru reformarea statului.

Reforma statului și reforma lumii politice: priorități pentru PNL

În fața provocărilor politice actuale, Ilie Bolojan a prezentat principalele măsuri propuse de PNL pentru reforma statului și a lumii politice.

„Am discutat cu colegii noștri din conducerea restrânsă, ce le propunem românilor, în afara programului pregătit de PNL pentru alegerile parlamentare. Nu o să le facem niște promisiuni care sună bine, ci lucruri care credem noi că sunt adevărate și necesare, să urmărim ca tot ceea ce spunem să și respectăm.

În primul rând, prin votul pe care l-au dat românii la alegerile prezidențiale, au dat un vot de blam lumii politice. Acest lucru este dat de calitatea lumii politice, de prestația în funcții.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să dăm un răspuns acestei situații și PNL își va asuma, cu grupurile parlamentare pe care le va avea, că va propune următoarele lucruri pentru reforma statului și a lumii politice. Este nevoie, în primul rând, de o reformă a lumii politice, nu ai nicio legitimitate să ceri oamenilor să ia anumite măsuri, dacă nu le faci demonstrația că și tu faci cel puțin la fel ce le ceri lor.

În 20 de ani de administrație, colegii mei vă pot confirma, le-am cerut să facă măcar ceea ce fac eu. Este o chestiune de respect. Lumea politică trebuie reformată de la nivelul superior”, a declarat liderul interimar PNL.

Printre acestea se numără reducerea numărului de parlamentari, conform referendumului din 2009, și reducerea cheltuielilor cu demnitarii.

„PNL va propune, în primele 6 luni, prin grupurile parlamentare, reducerea numărului de parlamentari, conform referendumului, la 300. O să facem asta și tot ce vom propune în momentele următoare, o să fie aprobat într-o ședință a BPN de vineri, online.

Această reducere a numărului de parlamentari este generată atât de referendumul pe care l-am avut, dar și de scăderea populației. Putem funcționa foarte bine cu un număr mai mic.

E nevoie să reducem cheltuielile cu demnitarii. PNL va susține și reducerea subvențiilor pentru partidele politice”, a spus Bolojan.

De asemenea, acesta a subliniat necesitatea eliminării sinecurilor și a eficientizării administrației publice locale prin descentralizare și reducerea structurilor ineficiente.

Principalele soluții pentru România, eficiență și transparență

Bolojan a vorbit și despre necesitatea reformării instituțiilor centrale și despre reducerea numărului de ministere.

„Sinecurile pe care le avem trebuie eliminate. Niciun om care e în post de conducere nu trebuie să mai ocupe acest post decât dacă e competent și face ceva pentru banii pe care îi primește.

Reforma statului presupune câteva componente, în primul rând, reforma instituțiilor centrale, simplificarea și descentralizarea și creșterea eficienței administrației publice locale. Putem fuziona agențiile de reglementare.

E nevoie să reducem numărul de ministere, de instituții deconcentrate, structurile piramidale ineficiente trebuie reduse.
O a treia direcție este partea de descentralizare și creșterea eficienței administrației publice locale. Indiferent cât am fi de înțelepți, nu poți să acoperi toate cazurile”, a declarat Bolojan.

El a subliniat importanța adoptării unor soluții concrete pentru a crește eficiența guvernamentală, precizând că România trebuie să urmeze o cale de reformă din interior, nu din afaceri externe.

„O țară nu se schimbă din București, ci prin efort colectiv. Pentru a crește eficiența avem două posibilități, să menținem actualele structuri, dar cu cheltuieli mai mici. Un al doilea element important, să susținem reguli bune pentru o țară de încredere.

Suntem singura țară, cred, din Europa, care își pensionează judecătorii la 50 de ani. Când ajungem cu un judecător în plenitudinea cunoștințelor, noi îl pensionăm. Sunt convins că se poate adopta o decizie cât mai repede posibil ca să revenim la valorificarea experienței acestor oameni”, a concluzionat el.