Marcel Boloș e optimist în ceea ce privește deficitul bugetar

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat miercuri că impactul cel mai semnificativ asupra deficitului bugetar de la sfârșitul lunii februarie l-au avut cheltuielile cu apărarea națională. De asemenea, el a menționat că deficitul bugetar la finalul lunii martie nu va depăși 2,5% din PIB.

Boloș a explicat că, într-adevăr, există un avans față de perioada precedentă, respectiv ianuarie-februarie 2023, de 0,5% din PIB. El a subliniat, însă, că acesta este generat de cheltuielile cu investițiile.

„Impactul cel mai mare asupra deficitului bugetar de la sfârşitul lunii februarie l-au avut cheltuielile cu apărarea naţională. Am avut contracte cu termene scadente în lunile ianuarie şi februarie şi acestea au determinat aceste tipuri de cheltuieli.

Într-adevăr, este un avans faţă de perioada precedentă, respectiv ianuarie-februarie 2023, de 0,5% din PIB, dar repet este generat de cheltuielile cu investiţiile”, a spus Marcel Boloş, prezent la conferinţa cu tema „Dezvoltarea – de la planificare la stabilitate şi durabilitate”, organizată de Banca Naţională a României şi Patronatul Proiectanţilor în Construcţii.

Când a fost întrebat despre achizițiile pentru apărarea națională, ministrul Finanțelor a menționat că este vorba de echipamente militare, însă nu a oferit detalii specifice.

Planul a fost realizat

Referitor la deficitul bugetar din primele luni ale acestui an, ministrul a subliniat importanța de a lua în considerare că lunile ianuarie, februarie și martie, în ansamblu, nu sunt cele mai bune perioade în ceea ce privește colectarea impozitelor și taxelor la buget. Marcel Boloș a declarat că pe trimestrul întâi, au fost realizate obiectivele. Respectiv, au fost colectată suma de 99 de miliarde de lei. El a adăugat că până la sfârșitul trimestrului întâi vor fi colectate sume peste plan, ceea ce ar fi un semnal bun.

Ministrul Finanţelor a precizat că în acest moment nu se poate pronunţa dacă ținta de deficit bugetar este în pericol.

„Aici trebuie să avem în vedere că la luna iulie vom avea o traiectorie de deficit bugetar pe care ne-o va comunica Comisia Europeană, până în luna septembrie vom negocia această traiectorie de deficit….Noi avem un plan de venituri care până acum, la data la care discutăm subiectul, s-a realizat. Deci practic avem planificat un deficit pe care nu-l atingem, de 2,5% din PIB la sfârşitul martie. Nu va fi cazul de aşa ceva”, a spus Marcel Boloş.

După primele două luni ale acestui an, deficitul bugetar a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 28,99 miliarde de lei, echivalentul a 1,67% din PIB. Acest lucru reprezintă o creștere de 1,7 ori în comparație cu un sold negativ de 17,04 miliarde lei, sau 1,07% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor recent publicate de Ministerul Finanțelor.

Luând în considerare că după prima lună din acest an deficitul bugetar a fost de 7,89 miliarde lei, reprezentând 0,45% din PIB, creșterea în februarie a deficitului bugetar s-a apropiat de trei ori această valoare.