Boloș, despre sistemul e-factura

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate sâmbătă, Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a expus motivele pentru care sistemul e-factura reprezintă primul pas într-o serie de măsuri ce vor fi implementate pentru a combate evaziunea fiscală. El a subliniat că „viitorul României în lupta împotriva evaziunii fiscale depinde de acest modul, e-factura”.

Ministrul a subliniat că acest sistem este dedicat unuia dintre cele mai importante impozite pe consum administrate de bugetul de stat al României, respectiv taxa pe valoarea adăugată. De asemenea, el a menționat că implementarea modului e-factura pentru România a fost decisă la nivelul Comisiei Europene încă din vara anului trecut și că nu există posibilitatea de a reveni asupra acestei decizii. Un alt motiv pentru adoptarea acestui sistem este legat de faptul că România se confruntă cu cea mai ridicată rată a evaziunii fiscale în cadrul Uniunii Europene.

”De ce modulul e-factura este primul? Pentru că este dedicat celui mai important impozit pe consum gestionat de bugetul de stat al României de care depinde acest modul şi, ca să aveţi date despre relevanţa acestui modul: TVA-ul pe anul 2023 l-am încheiat cu încasări de 104 miliarde lei, la TVA. Anul 2024 ne-am propus 115 miliarde lei şi din combaterea evaziunii fiscale, cu ajutorul modulului e-factura şi al modulului de combatere a evaziunii fiscale, încă 5 miliarde lei, deci o sarcină grea pentru noi, de 120 de miliarde de lei”, a declarat  Marcel Boloş.

Acesta a explicat că în Jurnalul oficial al Uniunii Europene decizia de punere în aplicare a modulului e-factura a fost publicată în 25 iulie 2023, iar modulul se implementează, conform acestei decizii, ”fără echivoc” de la 1 ianuarie 2024.

Nu există cale de întors, este decizia Comisiei Europene, nu se pune problema amânării, nu putem să modificăm decizia Comisiei Europene”, a explicat Boloş.

E necesară implementarea sistemului e-factura

El a adăugat că o altă justificare pentru necesitatea implementării sistemului e-factura o reprezintă discrepanța de TVA în România, care se ridică la 9 miliarde de lei. De asemenea, conform unui studiu efectuat la nivel european, România ocupă prima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală.

”Arată gap-ul de TVA că suntem ţara cu cea mai mare evaziune fiscală şi cu cea mai mare indisciplină financiară în gestionarea acestui impozit vital pentru ţara noastră. Mesaj pentru evazionişti, important: după controlul Curţii Constituţionale asupra Legii privind combaterea infracţiunilor economico-financiare de care depinde soarta a peste 7,5 miliarde de lei, şi aici fac o paranteză, să ştiţi că prima faptă, dacă plăteşti, se iartă, a doua faptă nu se mai iartă, se pleacă pe principiul amenzilor contravenţionale unde prima dată primeşti mustrare, avertisment şi după aceea amendă, exact aşa este şi în această lege. S-au făcut multiple comentarii… prostie, este o bazaconie pentru ceea ce înseamnă seriozitatea şi importanţa acestei legi pentru România”, a detaliat el.

Pedepse între 7 și 15 ani de închisoare

El a subliniat că în cazul prejudiciilor însemnate aduse în domeniul TVA, pedepsele prevăzute sunt cuprinse între 7 și 15 ani de închisoare.

De asemenea, România se numără printre țările europene, alături de Italia, Polonia și Ungaria, care au adoptat și implementat acest sistem.

”De acest modul, e-factura, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale, de aici se formează baza de date pentru stabilirea TVA. De acest modul depinde, mai apoi, decontul de TVA precompletat. Ce avantaje avem de la acest modul? Simplu! Unu: reducem gap-ul de TVA, cea mai mare realizare pentru ţara noastră, dacă acest obiectiv este dus la bun sfârşit. Aduce încasări suplimentare de un miliard de euro, şi vă spun aşa, neacademic, elimină complet metoda telefonul, lobby-ul, intervenţiile în organizarea inspecţiilor fiscale, s-a terminat că mai pleci să faci tot felul de… nu! Modulul e-factura şi cel de antifraudă fiscală vor spune unde se duc echipele de inspecţie fiscală şi atenţionez foarte dur că vor lucra cu secretul fiscal ale cărui sancţiuni, în ceea ce priveşte scurgerile de informaţii şi utilizarea datelor de acolo, vor fi extrem de drastice”, a subliniat ministrul.

Potrivit lui Boloș, implementarea sistemului e-factura consolidează competitivitatea firmelor românești în relațiile cu cele europene, deoarece, începând cu 1 ianuarie 2026, bazele de date vor deveni comune la nivel european.

Ministrul Finanțelor a respins categoric afirmațiile absurde apărute în spațiul public care susțineau că ministerul nu este capabil să implementeze sistemul e-factura sau că autoritățile nu dispun de capacitatea necesară de procesare și stocare. În acest context, el a evidențiat că testele de performanță pentru procesare arată că autoritățile sunt capabile să gestioneze zilnic zeci de milioane de facturi, depășind chiar capacitatea operațională de 5 milioane de facturi pe zi.

”Testele de securitate cibernetică s-au încheiat azi noapte la ora 5, am fost informat că sunt finalizate cu succes. (…) Lăsaţi grija bonurilor fiscale, nu au treabă cu e-factura, ele se emit la casa de marcat fiscală, se încarcă tot la ANAF, nu scapă. Lăsaţi facturile de la cash&carry, în momentul în care operează în modulul de factură electronică, prin interoperabilitate se duce şi în modulul nostru de e-factură şi lucrurile, din acest punct de vedere, problemele tehnice sunt rezolvate. Cei care în mod intenţionat nu folosesc modulul e-factura ca să facă evaziune fiscală am o veste proastă pentru ei: dacă trece de controlul Curţii Constituţionale legea privind combaterea infracţiunilor economico-financiare, neutilizarea cu rea intenţie a modulului e-factura înseamnă închisoare de la 3 la 10 ani, nu este de joacă. E un pas crucial pentru ţara noastră”, a mai spus Marcel Boloş.