Deficitul bugetar, în creștere față de luna iunie

În luna iulie, deficitul bugetar al României a atins 4,01% din PIB, în creștere față de 3,6% din PIB înregistrat la finalul lunii iunie. Această creștere a fost influențată de o serie de factori, inclusiv cheltuieli record și majorări salariale recente, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor a explicat că nivelul deficitului a fost impactat semnificativ de cheltuielile din luna iulie. Acestea au atins aproximativ 63 de miliarde de lei. În această lună, cheltuielile pentru investiții au fost de aproximativ 12 miliarde de lei. În context, totalul cheltuielilor a stabilit un record. Cu toate acestea, veniturile înregistrate au fost de 57 de miliarde de lei. Din toată suma, 51,7 miliarde lei au fost încasate de ANAF.

„La șapte luni este 4,01%, asta înseamnă o influență a lunii iulie de 0,4 puncte procentuale. Iulie a fost o lună cu multe cheltuieli pentru investiții, am ajuns la aproximativ 12 miliarde de lei, și o lună în care cheltuielile totale au stabilit un record, de 63 de miliarde de lei. A fost o lună foarte bună din punctul de vedere al veniturilor pe care le-am realizat. Am ajuns la venituri în jur de 57 de miliarde de lei cu fondurile europene. ANAF a avut încasări brute de aproximativ 51,7 miliarde lei, din care s-au plătit TVA, contribuție la Pilonul II… A fost o lună cu încasări bune ale ANAF, dar cheltuielile sunt colosale, atât pe partea de funcționare a instituțiilor statului, cât și pe partea de investiții”, a spus ministrul, în cadrul unui interviu acordat Profit.ro.

Marcel Boloș
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Impactul majorărilor salariale

Majorările salariale implementate de Guvern au avut un impact considerabil asupra cheltuielilor bugetare.

Ministrul Boloș a subliniat că măsurile privind creșterile salariale au adăugat o influență de aproximativ 1 miliard de lei pe lună la cheltuielile bugetului. În plus, cheltuielile de investiții au contribuit și ele la presiunea asupra deficitului, cu plăți record realizate în acest domeniu.

„Au intrat în vigoare măsurile care privesc creșterile salariale etapa a 2-a. Influența lor este de un miliard de lei lunar. De asemenea, la cheltuielile de investiții, bugetul și plățile care s-au efectuat sunt record. De la 1 septembrie, intră în vigoare recalcularea pensiilor, care adaugă o influență de 2 miliarde de lei lunar. Din această perspectivă, trebuie să fim foarte atenți și prudenți cu veniturile încasate și cu felul în care gestionăm partea de venituri, pentru că avem cheltuieli semnificative”, a declarat ministrul.

Marcel Boloș

Presiune suplimentară asupra bugetului

Lunile august și septembrie sunt, în mod tradițional, perioade cu venituri mai scăzute pentru ANAF, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra bugetului.

De asemenea, începând cu 1 septembrie, se va aplica recalcularea pensiilor, adăugând încă 2 miliarde de lei lunar la cheltuielile bugetare.

Ministrul Boloș a recunoscut că, deși deficitul de 4% înregistrat în luna iulie este sub ținta anuală de 5%, presiunea asupra bugetului va crește.

Acesta a evitat să facă estimări precise privind momentul în care deficitul ar putea depăși pragul de 5%. Totuși, a subliniat că trebuie să se ia în considerare și estimările Comisiei Europene. Ele prognozează un deficit de 6,9% din PIB pentru întregul an.

„Lunile august și septembrie sunt luni care prin tradiție sunt cu încasări scăzute și nu avem așteptări. Să vedem cum se vor așeza datele cu lunile august și septembrie, dar trebuie să luăm în calcul și estimările pe care le are Comisia Europeană. În prognoza de primăvară, CE a estimat un deficit bugetar de 6,9% din PIB. E limpede că încheind cu 4% luna iulie și având în buget un deficit de 5% estimat, sigur că apare presiunea asupra bugetului și asupra țintei de deficit bugetar, pe care va trebui să o gestionăm, mai ales în relația cu CE, în mod corespunzător”, a spus ministrul.