Ministrul a precizat că România nu îşi permite luxul de a mai folosi bani europeni pentru investiţii exotice, adăugând că este o perioadă de criză, în care banii trebuie să se ducă spre ceea ce este nevoie pentru dezvoltarea României.
„Avem 3,7 miliarde euro pe care i-am încasat din prefinanţare, am depus cererea de plată cu ajutorul colegilor şi al ministerelor de linie şi cu sprijinul direct al domnului prim ministru care s-a implicat în mod direct în acest demers, avem depusă cererea de plată numărul unu de 3 miliarde de euro şi mai avem realizabil în cursul acestui an, în luna octombrie 2022, încă 3 miliarde de euro de încasat, deci socotiţi sunt 10 miliarde de euro, aceştia sunt bani pe care îi avem la dispoziţie din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 50 de miliarde de lei, deci e o sumă uriaşă pentru a porni proiectele şi a susţine finanţarea proiectelor de infrastructură care sunt incluse în PNRR, dar şi pentru a susţine apelurile de proiecte pe care le avem, în număr de 58, cu o valoare de peste 13 miliarde de euro, ceea ce este un fapt îmbucurător, că avem banii.
Sigur că toată lumea întreabă când o să plătim din aceşti bani, dar cum lucrurile nu se pot face peste noapte, noi suntem în proces de iniţiere a mecanismelor de implementare pentru proiectele de infrastructură precum şi pentru apelurile de proiecte, încât după aceea banii să fie folosiţi pentru implementarea proiectelor. Aşadar, suntem în situaţia foarte bună de a avea aceşti bani”, a declarat Marcel Boloş duminică, la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic.
Boloș a declarat că nu putem folosi banii europeni pentru investiții toxice. Ministrul a evitat să dea exemple, promiţând însă că va face publice astfel de investiţii
„Este o perioadă de criză, să nu uităm acest lucru, o perioadă în care banii trebuie să se ducă spre ceea ce este nevoie pentru dezvoltarea României. Aşa văd eu lucrurile, altfel nu sunt confortabil şi să folosim banii aceştia doar de dragul de a-i folosi. Nu sunt de acord cu aceste lucruri şi nici cu mecanisme sau studii care, raportat la nevoile reale de dezvoltare a României, nu fac sens”, adaugă Marcel Boloş.