În preambulul Sărbătorilor de Iarnă, InfoCons a realizat un studiu despre cozonaci, analizând 20 de produse de la diverși producători și distribuitori, cum ar fi: Auchan România, Lidl, Cora, Carrefour, Boromir, Vel Pitar, Grewe SRL și Bauli.

Rezultatele studiului nu sunt în măsură să îi liniștească pe consumatori.

Astfel, după denumirea cozonacilor și din studiul efectuat, umplutura variază între 3,8% și 40%! Diferența este foarte mare, având în vedere că un cozonac are în medie între 500g și 1kg, precizează InfoCons, într-un comunicat de presă.

E-urile din compoziție

Din punct de vedere al aditivilor alimentari, cantitatea acestora variază între 0 și 9 E-uri.

Iar 75% dintre produse au avut în compoziția lor aditiviul alimentar E471, care este un aditiv alimentar sigur, cu rol de agenți de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenți de aglomerare şi antispumanţi.

În schimb, 35% dintre produse au avut ca ingredient E202. Acest aditiv alimentar se mai numește și ”sorbat de potasiu”. Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu și calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare.

Unele persoane pot prezența însă reacții alergice la consumul acestuia și NU este permisă folosirea sa în produse pentru sugari și copii mici.

Cât îngrașă

Valoarea energetică găsită în produse variază între 298 și 414,6 kcal/100g.

Din punct de vedere al proteinelor, cantitatea cea mai mică este de 5,8g/100g, iar cantitatea cea mai mare este de 12,3g/100g.

Zahărul este și el prezent în compoziție, cu valori începând de la:

1 – 18g zaharuri (din glucide)/100 cantitatea cea mai mică;

2 – 30,2g zaharuri (din glucide)/100 gr cantitatea cea mai mare, ceea ce înseamnă că 30% din compoziția unui cozonac poate fi doar zahăr;

30,2g de zahăr înseamnă aproape 8 lingurițe de zahăr.

Prevenirea obezității

Pentru prevenirea diabetului și a obezității, organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de către o persoană pe zi (aproximativ 50 g pentru o dietă de 2.000 kcal).

Cantitatea de sare (sodiu)g/100g găsită în produse variază între 0,1g și 0,8g/100g.

Atenție la etichete!

”Ideal ar fi să ne cumpărăm ingredientele și să ne facem cozonacii acasă, dar, dacă totuși nu avem timp, ar fi bine să citim măcar eticheta, pentru a ști ce cumpărăm și a face alegerea cea mai potrivită.

Este foarte important să citim eticheta înainte să cumpărăm și, dacă nu înțelegem ce scrie pe etichetă, să îl lăsăm și să căutăm alt cozonac, pe a cărui etichetă înțelegem ce scrie. Avem foarte multe sortimente în magazine, așa că sigur o să găsim un cozonac pe care să-l cumpărăm. De asemenea, trebuie să citim și termenul de valabilitate, ca nu cumva să ajungem să ne îmbolnăvim în prag de sărbători. Trebuie să fim mai conștienți de ceea ce consumăm, să alegem și noi, nu să îi lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru. Ceea ce este gustos nu este întotdeauna și sănătos! Să fim consumatori cu ”atitudine”, a declarat Sorin Mierlea, Președintele InfoCons.