Guvernanţii se gândesc la o reformă importantă ce vizează pensiile din România!

Se schimbă modul în care acordă pensia minimă în România?

Mai exact, este vorba despre pensia minimă. Aceasta ar putea fi acordată în mod diferenţiat, în funcţie de cât de mare a fost perioada în care s-a cotizat. În plus, pensia minimă va fi raportată şi la salariul minim brut.

Pensia minimă nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut aflat în plată.

Analistul Adrian Negrescu a explicat, pentru România TV, că acest lucru este binevenit. Oamenii care nu au avut un loc de muncă trebuie să primească o altă formă de ajutor din partea statului, nu pensie, pentru că ei nu au contribuit cu nimic la bunăstarea celorlalţi, necontribuind la bugetele de pensii sau sănătate.

Adrian Negrescu: Oamenii ăia nu au muncit, nu au adus niciun fel de contribuţie la bunăstarea tuturor şi doar aşteaptă să primească bani din partea statului

„Nu este normal ca statul să dea aceiaşi bani pentru cei care nu au muncit deloc şi pentru cei care au muncit pe salariul minim pe economie. Vorbim în momentul de faţă de 1,6 milioane de români care sunt pe salariul minim şi care vor primi, când vor ieşi la pensie, o pensie minimă.

Ştiţi ce înseamnă 45% din salariul minim brut pe economie? Înseamnă 1.300 de lei, aproximativ. Cam asta ar trebui să fie pensia minimă pentru cei cu salariul minim.

Pentru ceilalţi, ar trebui să fie ajutor social, să nu i se mai spună pensie, pentru că nu este o pensie.

Oamenii ăia nu au muncit, nu au adus niciun fel de contribuţie la bunăstarea tuturor, nu au susţinut bugetul de pensii, bugetul de sănătate, nu au făcut nimic şi doar aşteaptă să primească bani din partea statului.

Sunt diverse modalităţi de ajutorare, astfel încât aceşti oameni să nu fie daţi deoparte”, a declarat Adrian Negrescu.

Pensia minimă este de 1.125 de lei în România, iar cea medie a fost, în luna decembrie, de 1.739 de lei

Pensia minimă socială garantată, numită și indemnizație socială pentru pensionari, a fost instituită de Guvernul României pentru prima dată la 1 aprilie 2009. În prezent, aceasta este în valoare de 1.125 de lei.

România avea, în mod oficial, 4.787.920 de pensionari în luna decembrie 2022, iar pensia medie a fost de 1.739 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceștia, 1,31 milioane de români încasează lunar sub 1.000 de lei, cei mai mulți – 335.823 de persoane – primind în luna decembrie sub 500 de lei.

În luna decembrie, 1,028 milioane de persoane au primit indemnizații sociale cuprinse între 235 și 434 lei, și doar 117.016 sunt foști agricultori, arată datele CNPP.