Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care monitorizează implementarea celor mai importante investiții și reforme stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din România, anunță deja că două dintre cele mai importante măsuri prevăzute în acest program pentru români, reforma sistemului public de pensii și construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe, nu au atins țintele impuse pentru luna martie 2022.

Lovitură majoră privind pensiile

Astfel, conform FACIAS, în ceea ce privește reforma sistemului public de pensii, o primă țintă în implementarea reformei cu termen la sfârșitul lunii martie 2022 care constă în modificarea cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din pilonului 2, nu a fost bifată.

„În data de 16 martie 2022, pe repede înainte, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență care prevede doar majorarea cotei de contribuție la fondul de pensii de la 3.75% la 4.75%, fără a mai include și restul prevederilor stabilite prin PNRR. Cadrul legislativ ar fi trebuit să includă și măsuri de digitalizare a funcționării sistemului de pensii private, diversificarea investițiilor din pilonul II de pensii, reglementarea viitoarelor ajustări ale regimului de investiții ale fondurilor de pensii private, etc. Toate aceste modificări care ar fi trebuit incluse în noul cadrul legislativ lipsesc cu desăvârșire”, se arată într-un comunicat al Facias.

Contractele privind creșele, trebuiau finalizate

Pe de altă parte, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ar trebui să finalizeze semnarea contractelor cu operatorii publici pentru construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe până cel târziu la sfârșitul lunii iunie 2022. Au mai rămas mai puțin de 3 luni de zile pentru ca Ministerul Educației să identifice operatorii publici pentru încheierea contractelor în vederea construirii creșelor, conform jalonului din PNRR cu termen de implementare sfârșitul lunii iunie 2022.

FACIAS a inițiat, la începutul lunii martie, Proiectul „Transparență și Responsabilitate –  Monitorizarea PNRR”, în cadrul căruia va monitoriza implementarea celor mai importante investiții și reforme stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se mai arată în informare.

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept. În demersurile noastre, acționăm în calitate de membri ai CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion), ai FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale) și ai Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA).