Potrivit economistului Mircea Coșea, anul 2022 va fi unul extrem de complicat și poate chiar mai greu decât 2021. În opinia sa, anul viitor România va fi atinsă de „adevărata criză”, o criză care se va extinde pe mai multe ramuri. Acesta a explicat că nu este vorba doar despre criza pandemică și o criză economică generală.

„Este și o criză economică generală, care ține de o inflație foarte mare; o criză energetică, prețuri mari la energie care distrug economia României; o criză alimentară pentru că noi nu reușim să reducem importul de alimente. Exportăm materie primă și importăm alimente”, a declarat Mircea Coșea la România TV, adăugând că „va fi un an complicat”.

Nu vor fi creșteri de pensii

De asemenea, economistul a spus că nici nu se pune problema unei creșteri a pensiilor la anul.

„Nu putem să vorbim despre o creștere a pensiilor”, a punctat Mircea Coșea în intervenția sa.

„În PNRR se spune foarte clar: procentul de 9,4 poate să fie depășit atunci când zona respectivă dovedește că are o creștere economică sustenabilă. O creștere economică sustenabilă înseamnă o creștere echilibrată, care să rezolve problema deficitelor foarte mari pe care noi le avem”, a spus Mircea Coșea.

„Nu e cazul să ne gândim la o creștere economică sustenabilă în 2022. România nu va putea să aibă o creștere sustenabilă”, a continuat el, precizând că „poate să aibă o creștere, care-mi doresc să fie de 2 până la 4%, dar aceasta nu va rezolva marile probleme ale României și nu va alimenta bugetul.”

Atenție mare la cheltuieli anul viitor

Recent, Mircea Coșea a avertizat că populația trebuie să fie foarte atentă cum își cheltuiește banii, pentru că aceștia vor fi diminuați ca valoare prin inflație și prin scăderea puterii de cumpărare.

„Se va trăi mai greu, probabil că se va consuma mai puțin și se vor plăti foarte, foarte greu obligațiile pe care cetățenii români le au față de stat, mă refer la impozite și taxe, și față de cei care produc utilitățile (energie electrică, gaz, căldură, șamd). E nevoie de foarte mare prudență”, a precizat economistul într-un interviu pentru DC News.

Acesta a arătat că anul viitor nu este unul în care să se facă foarte mari cheltuieli, e un an în care vacanțele ar trebui să fie drămuite mai cu atenție, un an în care ar trebui să existe niște priorități.

„În primul rând, grijă pentru sănătate. E nevoie de cheltuieli mai mari pentru ceea ce înseamnă prevenirea bolilor, consumul de medicamente și orice cheltuială pentru o sănătate mai bună. În doilea rând, e nevoie de cheltuieli sporite pentru educație. Românii au obligația, în 2022, să cheltuiască mai mult pentru educația copiilor. Deja e al treilea an în care copiii suferă din cauza acestor probleme cu școala online. Să cumpere mai multe cărți și, eventual, să-i dea la meditații, pentru a le putea asigura un nivel de pregătire corespunzător”, a spus acesta.