Islanda a fost lovită de o furtună puternică. Rafelele de vânt au atins 255 de km/h, iar meteorologii au emis un avertisment de cod roșu de vreme rea. Potrivit acestora, furtuna Dennis ar fi putut să bată ultimul record înregistrat în urmă cu 25 de ani, când rafalele vântului atinseseră 261 de km/h.

S-a dezlănțuit iadul în capitala Islandei

În Reykjavik, capitala Islandei, furtuna a distrus mai multe acoperișuri. De asemenea, în anumite regiuni, școlile au fost închise, alimentarea cu electricitate a fost întreruptă, iar transportul în comun, suspendat.

Fenomenele extrem ce par să se dezlănțuie asupra pământului au atras atenția meteorologilor. Uraganele sunt tot mai devastatoare, ghețarii se topesc cu o rapiditate nemaivăzută iar iernile se transformă în veri călduroase.

În cadrul unei emisiuni la Digi24, Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, a explicat că aceste fenomene se produc din cauza unor curenţi de altitudine, ale căror consecințe pot fi nebănuite. Acesta a mai spus și că rafalele de 250 km oră sunt un fenomen asemănător cu uraganele.

„Cu cât schimbarea de temperatură e mai mare, cu atât curentul de altitudine poate fi mai mare. Unele consecinţe pot fi nebănuite. Aceste furtuni extratropicale sunt echivalentul uraganelor. Dennis (ultima furtună care a lovit Europa – n.r.) are structura unei bombe ciclogenetice, adică o furtună care se adânceşte foarte rapid, vântul devine foarte puternic. În viitor ne putem aştepta la astfel de furtuni, cu intensitate mai mare”, a spus Bogdan Antonescu.

Se iau măsuri pentru a stopa nivelul poluării

De asemenea și europarlamentarul USR, Nicu Ștefănuță, a declarat, tot la Digi24, că se are în vedere oprirea accelerării fenomenului schimbărilor climatice prin măsuri care să reducă emisiile de gaze de seră.

„Singuri nu putem gestiona astfel de lucruri, numai în context european putem dezvolta această situaţie. Nimeni nu e suficient de bogat, de pregătit pentru a face faţă noilor fenomene. Să nu fim refractari că nu sunt schimbări climatice sau că nu ne interesează, trebuie să fim acolo”, a spus Ştefănuţă.

În plus, politicianul a precizat că sunt necesare adoptarea urgentă a unor măsuri pentru a stopa nivelul poluării: „Să reducem gazele cu efect de seră prin împăduriri, stoparea tăierilor de păduri. Mai există un mod de a reduce emisiile cu efect de seră şi prin a îmbuntăţi eficienţa energetică şi termică a clădirilor”.

„Trebuie să ne uităm la problemă în ansamblul ei, trebuie să beneficiem de toţi banii europeni care sunt acum puşi la bătaie, să îi atragem pentru reducerea noxelor, prin îmbunătăţirea transportului public.

Avem nevoie de o evaluare corectă a realităţii. Ce produce poluare în România?

Ne trebuie un studiu de ansamblu asupra acestei probleme. Vă imaginaţi capacitatea noastră de reacţie în cazul unor incendii mari de păduri în România? Nu cred. Trebuie resurse pentru educaţie, protecţie civilă, inovaţie”, a adăugat europarlamentarul.

Furtuna Dennis face ravagii și în Marea Britanie

Marea Britanie a fost lovită de aceeași furtună ca și Islanda, însă, aici rafalele de vânt ajung până la doar 11 km/h. Britanicii se confruntă cu ploi torențiale și există riscul ca transportul să fie perturbat de furtună.

Meteorologii din Marea Britanie au anunțat că sunt vizate în mod special Anglia, Ţara Galilor şi zone întinse din Scoţia şi întreg teritoriul Regatului Unit. Există, de asemenea și un risc ridicat de inundații, întreruperi de energie electrică, dar şi de afectarea transporturilor.

”Furtuna Dennis va aduce un val de vreme cu potenţial perturbator în cursul weekendului şi au fost emise avertizări de vânt puternic şi ploi torenţiale”, a spus meteorologul din cadrul Met Office, Paul Gundersen. ”În anumite zone din Devon, sudul Ţării Galilor, nordul Angliei şi câteva regiuni din sudul Angliei – de la Andover spre est – precipitaţiile vor fi deosebit de abundente şi persistente”, a adăugat meteorologul.