Reglementatorii permit băncilor să evite contabilizarea datoriilor propriilor ţări faţă de cerinţele de capital impuse de normele Basel şi relaxează alte reguli pentru a crea o piaţă stabilă pentru obligaţiunile guvernamentale, se arată în studiu.

Chiar dacă aceste mişcări ajută guvernele să se îndatoreze tot mai mult, strategia ar putea conduce la o explozie în cele din urmă, dacă guvernele nu vor mai avea capacitatea să achite obligaţiunile, lăsând băncile cu datorii toxice de miliarde de euro, spune strategul Citigroup, Hans Lorenzen.

„Cererea venită din partea băncilor captive poate cumpăra timp şi poate ajuta în păstrarea randamentelor la un nivel scăzut. Totuşi, distorsiunile care se crează în timp pot împrăştia seminţele unei crize şi mai mari, dacă timpul cumpărat nu este utilizat cu prudenţă“, subliniază Lorenzen.

„Mai clar, având băncile încărcate cu datoria suverană domestică doar se va precipita prăbuşirea internă dacă în final statul nu îşi mai recunoaşte obligaţiile“, adaugă Lorenzen. 

Astfel, băncile sunt prinse în capcana „unei mari represiuni“ din care nu pot scăpa. Atât instituţiile din SUA, cât şi din alte state au fost ocupate cu achiziţia datoriei suverane naţionale de ani de zile, găseşte acesta. Băncile spaniole au cumpărat obligaţiuni în valoare de 90 mld. euro, în timp ce firmele italiene au atras 86 mld. euro numai între noiembrie şi martie. Chiar şi în Marea Britanie, care a evitat o criză a datoriilor deoarece este în afara zonei euro şi are capacitatea de a-şi stabili propriile politici monetare, băncile şi-au crescut participaţiile în obligaţiuni cu 100 mld. de lire sterline în ultimii ani. Băncile americane s-au expus pe datoria ţării cu obligaţiuni în valoare totală de 700 mld. dolari, din 2008.

„Puneţi-vă o întrebare simplă: De ce cumpără băncile datorii suverane când randamentele sunt aproape de un record minim şi investitorii străini se retrag?“, scrie Lorenzen în analiza sa. El dă şi un răspuns probabil. În primul rând, operaţiunea de refinanţare pe termen lung a Băncii Centrale Europeane a oferit garanţii pentru aceste datorii, pe care Lorenzen le consideră „o formă puternic îndulcită de represiune financiară dat fiind faptul că băncile presate erau ogliate să cumpere“.
<object id="cnbcplayer" height="380" width="400" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" > <param name="type" value="application/x-shockwave-flash"/> <param name="allowfullscreen" value="true"/> <param name="allowscriptaccess" value="always"/> <param name="quality" value="best"/> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="bgcolor" value="#000000"/> <param name="salign" value="lt"/> <param name="flashVars" value="startTime=000"/> <param name="flashVars" value="endTime=000"/> <param name="movie" value="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000093437/code/cnbcplayershare" /> <embed name="cnbcplayer" PLUGINSPAGE="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" height="380" width="400" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000093437/code/cnbcplayershare" type="application/x-shockwave-flash" /></object>
SURSA: CNBC