Bombă cu ceas de la DNA. Lumea banilor din România a dat în clocot

DNA a început o anchetă în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, în urma informațiilor explozive apărute în presă cu privire la acțiunile desfășurate chiar de conducerea instituției, care pot fi asimilate unui grup infracțional organizat.

Un imens scandal dă în clocot în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, după recentele dezvăluiri apărute în presă.

Astfel, Cristian Muntean, consilier al Vicepreședintelui ASF pe zona de asigurări Cristian Roșu, împreună cu Vicepreședintele COTAR, Florin Pandele, au avut o vizită inopinată la sediul central din Bulgaria al unuia dintre asiguratori, în vederea obținerii unor avantaje economice.

ASF se delimitează

Mai exact, este vorba despre vizita la  sediul Euroins, din grupul Eurohold, de la Sofia.

În consecință, ASF s-a delimitat de acțiunile consilierului Cristian Muntean și de prestația acestuia, care aruncă instituția într-o prăpastie de credibilitate.

ASF nu informează însă asupra măsurilor concrete luate împotriva propriului angajat care nu este la prima abatere disciplinară și recidivează aducând un imens prejudiciu reputației și prestigiului reglementatorului pieței de asigurări, scrie ziuanews.ro.

”Autoritatea nu a acordat niciun fel de mandat domnului Cristian Muntean, consilier în cadrul ASF, pentru a reprezenta instituția la întâlnirea pe care acesta a avut-o, în Bulgaria”, se arată într-un comunicat de presă.

„ASF dezminte în mod categoric faptul că domnul Cristian Muntean ar fi avut, chiar și informal, acceptul conducerii instituției de a transmite vreun mesaj reprezentanților companiei Eurohold”, menționează instituția.

Acțiune specifică recuperatorilor

În plus, „ASF nu girează astfel de demersuri, care aduc atingere reputației și prestigiului instituției. Asemenea acțiuni pot pune sub semnul întrebării modul în care sunt soluționate situații care apar în piața asigurărilor, altfel decât printr-un dialog transparent, cu implicarea tuturor stakeholderilor”, arată reglementatorul pieței financiare din România.

Fraza finala din comunicat se traduce prin faptul ca acțiunile lui Cristian Muntean, consilier al vicepreședintelui Cristian Roșu și fost președinte al ASSAI, aduce grave prejudicii, de imagine și de credibilitate asupra ASF.

Iar acțiunea din Bulgaria este una caracteristică clanurilor interlope de recuperatori, care prin presiuni solicită returnări de bani și taxe de protecție, susține sursa citată.

ASF nu spune însă dacă vicele Cristian Roșu ar fi fost demis sau și-ar fi cerut demisia, în urma acestui scandal, sau dacă măcar a renunțat la serviciile lui Cristian Muntean, așa cum era normal în orice țară civilizată.

Întâlniri conspirative

Instituția tolerează un mecanism piramidal prin care personaje de tipul lui Florin Pandele și Cristian Muntean reprezintă factorii de presiune pe anumiți asigurători și pe service-urile auto, în detrimentul clienților și asigurătorilor, de unde rezultă avantaje de business, venituri suplimentare consistente, care mai apoi se împart, pe piramida puterii în sus, către șefii care patronează și tolerează acest algoritm de natură infracțională, acuză sursa citată.

Nici de la COTAR nu am văzut o reacție din partea președintelui Vasile Ștefănescu privind implicarea directă a vicepreședintelui Florin Pandele în acest imens scandal.

Au existat însă întâlniri ”de taină” între Pandele și Muntean, împreună cu factori decizionali din ASF și COTAR, aceștia prejudiciind grav instituțiile din care fac parte, pentru a contracara ”prin toate mijloacele posibile” informațiile apărute în presă.

Iar binomul Pandele-Muntean s-a lăudat șefimii din domeniu că dispune de fonduri suficiente pentru a plăti ziariști de la câteva publicații care să-i ”spele ca la Nufărul”, după cum s-au exprimat, mot-a-mot, într-o înregistrare, arată sursa citată.

De asemenea, la una din întâlniri, ”grupul de acțiune” a decis să-și mărească presiunile pe asigurătorii ”care au călcat pe bec” și asupra unor șefi de service-uri care vor să ia legătura cu presa și să declare neregulile din ASF, ASSAI si COTAR.

DNA a intrat pe fir

Ginerele și fiica președintelui COTAR, Vasile Ștefănescu, sunt angajați ai ASF, iar procurorii DNA sunt pe cale să declanșeze ”ancheta secolului”, în care sunt vizate nenumărate nume grele de la vârful Autorității de Supraveghere Financiară, pentru acțiuni ce pot fi asimilate cu crearea unui grup infracțional organizat.

La ASF avem de-a face cu o bombă cu ceas, ce va exploda cât de curând, urmează să vedem arestări în serie și demantelarea acestui sistem deosebit de dăunător asigurărilor, service-urilor și clienților, conform cursei citate.

Atunci vom afla cu adevărat despre zecile de milioane de euro daune aduse statului, vom afla despre cum au fost furați clienții la plată, despre cum le-au fost puse viețile în pericol, pentru că li s-au montat piese din dezmembrări sau recondiționate sumar, vândute la preț de original și de noi, facturi contrafăcute, falsuri și uzuri de fals, toate patronate de Autoritate.

Tăcerea conducătorilor ASF și COTAR se datorează colaborării începute de Cristian Muntean și Florin Pandele cu procurorii anticorupție? Tot ce e posibil…