Peste 500 de prizonieri islamiști originari din Balcani se află în închisorile kurde și urmează să fie repatriați în scurt timp. De asemenea, foști luptători ai ISIS sunt încă liberi și încearcă acum să ajungă acasă prin forțele proprii, scrie evz.ro.

Întoarcerea acestora reprezintă o adevărată problemă pentru țări ca Albania, Bosnia Herțegovina sau chiar Macedonia de Nord. Acești luptători, pe lângă faptul că ar putea declanșa acțiuni teroriste, pot prelua conducerea islamiștilor locali, adică a celor radicalizați de uriașa mașină de propagandă jihadistă care acționează în regiune.

În programele de deredicalizare din aceste țări sunt incluși atât cei întorși din Orientul Apropiat, cât și jihadiștii care nu au părăsit niciodată regiunea și vorbim aici de aproximativ 1.200 de islamiști din Balcanii de Vest care au luptat în Siria și Irak de partea ISIS.

403 dintre aceștia au plecat din Kosovo, 180-200 din Albania, 350 din Bosnia Herțegovina și 156 din Macedonia de Nord.

SUA este îngrijorată de situația țărilor din regiune

Statele Unite ale Americii semnalează problemele din regiune dar salută în același timp modul în care Albania, de exemplu, a reușit să obțină victorii împotriva terorismului, grație și colaborării cu agenții din Statele Unite și Uniunea Europeană.

Situația nu este la fel însă în Bosnia Herțegovina, unde se constată deficiențe importante.

În Balcanii de Vest, situația este una cât se poate de propice pentru rețele jihadiste, pentru că instituțiile din regiune sunt slabe, tensiunile interetnice sunt mari, iar contextul socio-economic este dificil.

Dar nu numai țările din regiune care au o comunitate musulmană foarte puternică sau chiar majoritară ar putea avea probleme, pentru că propaganda islamistă vizează și diaspora balcanică din Europa.