Creșterea prețului gazelor este ca o bombă cu ceas

Seceta severă din Spania și Portugalia a dus la un nivel scăzut record al producției de energie hidroelectrică, sporind solicitările pentru centralele pe gaze, arată datele Bloomberg.

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, în exclusivitate pentru DCBusiness, ce se va întâmpla cu facturile românilor începând din iarnă.

„Creșterea prețului gazelor este ca o bombă cu ceas. Poate nu ne va afecta direct, prin facturile pe care le plătim, pentru că statul a plafonat prețul pentru populație, însă ne va lovi indirect, prin scăderea puterii de cumpărare.

Creșterea susținută a prețului gazelor lovește din plin industria, firmele, iar acest lucru face ca prețurile a tot ceea ce cumpărăm din magazine, de pe internet, toate serviciile pe care le folosim să se scumpească. Coroborat cu creșterea prețului la energie și, posibil, la carburanți, nu este exclus să ne lovim de un nou val de inflație care să ne afecteze și mai mult.”, a declarat analistul.

Dacă prețul gazelor va continua să crească, nu este exclus ca statul să reducă plafoanele de preț

Acesta a mai adăugat că, în perspectiva iernii, dacă prețul gazelor va continua să crească, nu este exclus ca statul să reducă plafoanele de preț, pentru că nici el nu va mai suporta factura uriașă, de zeci de miliarde de lei, a diferenței de preț dintre prețul plafonat și cel real, din piață.

„Iar dacă plafonul va crește, pentru mulți dintre români plata facturilor la energie și gaze va deveni o adevărată misiune imposibilă. Soluția ar putea fi, ca în cazul ratelor la bancă, instituirea unui moratoriu pentru amânarea plăților. Sper să nu se ajungă în acest scenariu și statul să ia măsuri pentru a proteja populația.

Cert este că, din prisma consumului, facturile la gaze și energie vor continua să crească, iar mulți dintre români vor plăti dublu față de ce au plătit anul trecut în iarnă pentru încălzire și apă caldă.”, a precizat Adrian Negrescu.

Austria și Cehia vor readuce în discuție reducerea prețului la energie și gaze

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a cerut duminică Uniunii Europene „să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor”, pentru a scădea facturile la curent, transmite AFP.

Şeful guvernului de la Viena a precizat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgenţă şi că „preţul electricităţii trebuie să scadă”. Acesta a mai spus că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor.

„Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie”, a arătat Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional. Și Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei, a anunțat vineri premierul ceh Petr Fiala.