„Bombă cu ceas” pentru sistemul de pensii. Criza care este privită deja ca o „amenințare națională”

euro

SURSA FOTO: Dreamstime

Țara care susține natalitatea cu bani grei. Grecia a început să ia măsuri a-și crește rata natalității. De la tichete de masă și beneficii pentru îngrijirea copilului până la reduceri fiscale pentru viitorii părinți, guvernul de la Atena este dispus să facă orice pentru a sprijini creșterea ratei natalității. Cu toate acestea, unii experții au pus sub semnul întrebării eficiența planului.

Grecia susține natalitatea cu bani grei

Grecia a început să ia măsuri a-și crește rata natalității. De la tichete de masă și beneficii pentru îngrijirea copilului până la reduceri fiscale pentru viitorii părinți, guvernul de la Atena este dispus să facă orice pentru a sprijini creșterea ratei natalității.

Cu toate acestea, scrie Euractiv.com, unii experții au pus sub semnul întrebării eficiența planului.

O bombă cu ceas pentru sistemul de pensii

Grecia are una dintre cele mai scăzute rate a fertilității din Europa, o situație demografică gravă, determinată de o criză economică lungă de un deceniu, emigrare și schimbări de optică în rândul tinerilor. Premierul grec a numit-o o amenințare națională și o „bombă cu ceas” pentru sistemul de pensii.

În prezent, Grecia cheltuiește în jur de un miliard de euro pe an pentru măsuri pro-natalitate. Cu toate acestea, țara a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din 2022.

Scutiri de taxe, creșterea salariului minim, reduceri la contribuțiile sociale

SURSA FOTO: Dreamstime

Măsurile prezentate de ministerele Familiei, Internelor, Finanțelor și Sănătății includ scutiri de taxe pentru proaspeții părinți, tichete de îngrijire, creșterea salariului minim începând de anul viitor, majorări de pensii și reduceri la contribuțiile sociale. Experții în demografie și chiar oficialii guvernamentali recunosc că e o cale lungă de urmat.

„Este de la sine înțeles că problema demografică nu poate fi rezolvată pur și simplu prin beneficii și stimulente în numerar”, a declarat ministrul adjunct al finanțelor, Thanos Petralias.

Scăderea natalității, o problemă a guvernelor din toată Europa

În opinia sa, rezolvarea problemei necesită îmbunătățirea sistemelor de educație și sănătate, creșterea veniturilor și condiții mai bune, cu un echilibru între viața profesională și viața privată. Scăderea natalității este o problemă pentru guvernele din toată Europa. Notează Euractiv. Țări precum Franța, Italia, Norvegia și Spania au cheltuit miliarde de euro pe măsuri pro-natalitate, fără un efect semnificativ.

Măsurile luate de guvernul de la Atena fac parte dintr-un plan mai amplu, care vizează inversarea tendinței de scădere a ratei natalității în Grecia, despre care oficialii au spus că urma să fie dezvăluit în mai, dar a fost amânat până la sfârșitul acestui an. Planul include locuințe la prețuri accesibile pentru tineri, stimulente financiare pentru reproducerea asistată și includerea migranților în forța de muncă.

„(Aceste măsuri) nu vor avea un impact dramatic asupra nașterilor”, a spus Byron Kotzamanis, un expert în demografie din Grecia.

„Trebuie să existe o politică diferită pentru a aborda problema”, a spus el, adăugând că aici intră și oferirea unor stimulente tinerilor pentru a rămâne în Grecia și atragerea în țară a celor care au plecat.

Italia, țara cea mai îmbătrânită din Europa

În Italia, natalitatea este în scădere, pentru al 11-lea an consecutiv. Anul trecut, s-au înregistrat șase nașteri la mia de locuitori. În plus, Italia este țara cu cea mai îmbătrânită populație din Europa.

Vârsta medie depășește 48 de ani, cu patru ani mai mult decât se înregistrează în Europa. Numărul femeilor de vârstă fertilă este la jumătate față de cel al femeilor între 45 și 55 de ani.

Principalele motive pentru care italienii se tem să devină părinți sunt instabilitatea economică și nesiguranța locului de muncă. Statisticile arată că, în acest ritm, Italia va dispărea. Chiar și străinii rezidenți în Peninsulă fac tot mai puțini copii. Cea mai importantă minoritate, adică 21% dintre străini, o reprezintă cetățenii români, dar, în ultimii patru ani, numărul copiilor născuți de românce a scăzut de la 15.000 la 11.000.