În loc să ne creştem PIB-ul potenţial, noi creştem pensiile şi salariile bugetarilor, spune Gabriel Biriş într-un interviu pentru Ziare.com.
"Nu creăm condiţiile pentru a creşte numărul de salariaţi, luăm banii de la investiţii, de la cofinanţări şi îi mutăm la pensii, deşi cifrele programului de guvernare se bazau pe atragerea de fonduri. Iar 'căpşunarii' nu mai trimit bani în ţară şi nu îi mai aducem înapoi, pe cea mai mare parte i-am pierdut de tot", a afirmat fostul secretar de stat.
Suntem în pericolul de a ajunge în situaţia Greciei?
"Bineînţeles. Şi noi nu avem istoria de capital a Greciei, grecii au active în afara ţării, ei că popor se descurcă. Guvernul lor are probleme. Grecii au turism, şi-au făcut ceva infrastructură, noi putem ajunge în genunchi cu mult mai uşor decât ei", crede Biriş.
Replica ministrului Muncii la cerințele oficialilor FMI
După ce oficialii FMI au recomandat guvernului să amâne majorarea punctului de pensie, ministrul Muncii a avut prima reacție.
Prima reacție a Guvernului a venit din partea ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu. "Guvernul României va respecta Programul de guvernare votat de români și va mări punctul de pensie la 1.000 de lei începând cu data de 1 Iulie. Nu renunțăm la niciuna dintre măsurile de guvernare promise, continuând sâ îmbunătățim viața romanilor și să aducem câți mai mulți dintre ei în clasa de mijloc", a declarat Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, pentru Capital.
De la începutul anului pensiile au fost indexate cu 5,27%, iar cele sub 2.000 de lei nu mai sunt impozitate cu 16%. De asemenea, pensia minimă garantată a crescut la 520 de lei. Astăyi, punctul de pensie este de 917 lei și va crește la 1.000 de lei de la 1 iulie. Astfel, toate pensiile vor crește din nou de la această dată