Senzaţia pe care o resimt majoritatea celor care circulă cu metroul din Bucureşti este că se sufocă, că respiră un aer greu şi plin de praf. Ceea ce nu ştiu este că, într-adevăr, concentraţia de pulberi în suspensie, adică praf mai subţire decât un fir de păr, este uriaşă. Calitatea aerului a fost testată cu ajutorul unor aparate în mai multe zone de metrou. Cea mai gravă situaţie este pe Magistrala 2, între Berceni şi Pipera. În staţia de la Piaţa Unirii 2 s-au înregistrat, puţin după ora 09:00, nu mai puţin de 680 micrograme de particule în suspensie pe metrul cub (PM10), dintre care aproape 400 de micrograme erau mai mici de 2.5 microni, potrivit datelor furnizate de Libertatea.ro.
Practic, sunt particule de praf atât de subţiri încât pătrund adânc în plămâni, iar organismul le consideră bacteriile şi încearcă să le omoare. Asta produce, pe termen scurt, o inflamare a ţesutului pulmonar. Încă din anul 2011, statul a stabilit ca limita maximă de particule în suspensie PM 10 să fie de cel mult 50 micrograme pe metru cub, iar PM2.5 de maximum 25 micrograme/m3. În aproape toate staţiile de metrou aceste valori sunt cu mult depăşite.
Şi nivelul de zgomot este unul foarte ridicat, în unele zone. De exemplu, pe Magistrala 4, care face legătura între Gara de Nord şi Străuleşti, nivelul acestor pulberi în suspensie e aproape de limita legală, în schimb, din cauza metrourilor vechi care circulă pe această rută, zgomotul înregistrat depăşeşte uneori şi 100 de decibeli. romaniatv.net