Anunț despre certificatul verde. Răsturnare totală de situație. Ce se va modifica
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, la Antena 3, despre certificatul verde și despre impunerea sa la locul de muncă. Oficialul a fost întrebat duminică seara dacă documentul va fi obligatoriu la serviciu, indiferent dacă este vorba despre sectorul privat sau public.
Acesta a explicat că părțile au progresat în ceea ce privește consensul și că se dorește ca certificatul verde să fie introdus la locul de muncă atunci când există justificare epidemiologică.
„Consensul a progresat, avem un feedback pozitiv şi cred că adoptarea unui certificat verde cu toate categoriile de eventualităţi – vaccinare, testare, trecere prin boală – este oportună.
Vrem ca el să fie introdus atunci când există justificare epidemiologică, când e raţional, şi să renunţăm la el când nu mai e cazul. Asta e ideea, să nu fie pentru totdeauna”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, duminică, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.
Nu se renunță la implementarea certificatului verde la locul de muncă
De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că nu s-a renunțat complet la idee și că propunerea a fost legată de utilizarea certificatului verde pentru o perioadă de timp limitată.
Alexandru Rafila a subliniat că certificatul verde ar putea fi impus la locul de muncă atunci când rata incidenței crește, urmând ca atunci când scade, documentul să nu mai fie necesar.
„Nu renunţăm complet la idee. Propunerea a fost legată de utilizarea pentru o perioadă de timp limitată ţinând cont de contextul epidemiologic. Dacă e o creştere a cazurilor două săptămâni, se introduce şi se renunţă când scade incidenţa”, a explicat medicul Rafila.
Mai mult decât atât, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mai spus că i se pare exagerat ca persoanele fără certificat verde – persoanele nevaccinate – să rămână fără loc de muncă deoarece aleg să nu se vaccineze.
„Nu este vorba numai de scăderea numărului de cazuri, timp de 3 săptămâni, să spunem, un exemplu, nu trebuie să-l luaţi ca atare, ci şi de atingerea unei incidenţe cumulate foarte mici care nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea publică. Vă dau o cifră, tot aşa, ca şi exemplu, (…) să zicem o incidenţă sub 0,5 ar putea să fie convenabilă.
Problema mare în România a fost legată de sentimentul de obligativitate, de coerciţie, care a fost cuplat cu acest instrument, care, vedeţi, nu se mai numeşte certificat verde, pentru că UE l-a desemnat să fie doar pentru libera circulaţie între statele membre şi atunci încercăm să-l adaptăm să spunem că este certificat COVID. Dar, cred că toată lumea îşi dă seama că e mult mai puţin periculos să te vaccinezi decât să nu o faci sau să trebuiască să te testezi foarte frecvent”, a declarat Alexandru Rafila în cursul zilei de sâmbătă.