„Din 2017 și până astăzi pensiile au crescut în jur de 50%. În februarie 2017 pensia minimă era undeva la 350 sau 400 de lei. Acum este 1.000 lei. Punctul de pensie era 871 lei, acum este 1.500 lei. În ultimii 5 ani iată că avem niște creșteri. Analizăm împreună cu ministerul de Finanțe o nouă posibilitate de creștere a pensiilor și salariilor. Încă nu s-a terminat trimestrul I să vedem ce cheltuieli a avut statul, care este deficitul și în funcție de asta să vedem ce bani avem pentru a-i redirecționa către pensii și salarii. Criza energetică ne-a dat calculele peste cap, 15 miliarde din banii statului se duc pe compensare și plafonare la energie. Fără această criză ei se puteau investi în salarii și pensii”, explică secretarul de stat Cristian Vasilcoiu.
El este de părere că trebuie să există o „ajustare” a unor prevederi din PNRR. Cea mai problematică dintre ele este angajamentul României de a respecta un impact de maxim 9,4% din PIB pentru pensii.
„Nu înțelegem de ce Guvernul trecut a scris că până în anul 2070 trebuie să respectăm un procent de 9,4% din PIB în care au inclus și pensiile militare. În discuțiile pe care le-am avut cu decidenții de la Bruxelles ne-au întrebat cine ne-a pus să trecem așa ceva acolo, că niciun stat din Uniune nu a mai trecut așa ceva în PNRR. Există discuții și se încearcă ajustări de acest gen. Comisia Europeană vine și îmi atrage atenția că avem foarte multe persoane în stare de sărăcie și de privare materială severă și în același timp am prevederi în PNRR care îmi spun că trebuie să mă încadrez cu pensiile și salariile în aceste procente”, ne transmite Vasilcoiu.
Situația ideală pentru programul de guvernare
Ce ar trebui să se întâmple atunci cu acest subiect al pensiilor din PNRR? Să fie majorat angajamentul României cu câteva procente sau să se renunțe de tot la această prevedere? Cristian Vasilcoiu este de părere că acest procent ar trebui să fie eliminat.
PSD nu este de acord nici cu majorarea contribuțiilor la pilonul II de pensii, alt angajament făcut de guvernul Cîțu prin PNRR. „Avem mai mulți angajați decât pensionari. Avem 5,5 milioane de angajați cu 6,5 milioane contracte de muncă și 4,9 milioane de pensionari. Dacă nu ar fi viramentul către pilonul II noi nu am avea deficit la Casa de Pensii astăzi. În 2022 preconizăm un virament de 12 miliarde către pilonul II, iar deficitul pentru 2022 este de 12 miliarde”, ne transmite secretarul de stat.
„Cine a scris PNRR-ul a avut o dușmănie pentru poporul român”
Tot în PNRR România s-a angajat să renunțe în următorii 7 ani la beneficiile salariale pe care le acordă în construcții și IT. Cristian Vasilcoiu este de părere că această măsură este una greșită, deoarece pe termen lung am putea pierde din nou capital uman.
„Există în PNRR această prevedere și noi trebuie să punem în aplicare PNRR. Ca o opinie personală, este o măsură greșită. Aceste domenii trebuie să aibă nevoie de sprijin în continuare pentru că altfel vom vedea același fenomen: migrația forței de muncă din IT către state europene care plătesc mult mai bine. Și în construcții este la fel. Am făcut acele scutiri în domeniul construcțiilor pe 10 ani pentru că există o lipsă a forței de muncă. Cine a scris PNRR-ul a avut o dușmănie pentru poporul român”, este de părere Vasilcoiu.