Bombă despre Traian Băsescu! Nimeni nu știa asta. Abia acum s-a aflat adevărul

Sursă: Inquam Photos, Octav Ganea

Informație șoc despre Traian Băsescu și despre colaborarea acestuia cu Securitatea. Ies la iveală amănunte la care nimeni nu s-ar fi așteptat. A colaborat fostul șef de stat într-adevăr cu Securitatea? Detalii de ultimă oră.

Informația momentului despre Traian Băsescu și colaborarea sa cu Securitatea. Nimeni nu se aștepta la o astfel de situație. Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a dat toate detaliile.

Într-un interviu acordat la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, aceasta a dezvăluit public cum a reușit Traian Băsescu să primească în urmă cu mai bine de zece ani adeverinţa că nu a colaborat cu Securitatea, iar ulterior, în 2019 a devenit turnător la Securitate.

Germina Nagâț a precizat că, în realitate, fostul președinte nu a fost ”servit” de niciun serviciu de informații, iar povestea lui privind colaborarea cu Securitatea a fost doar rezultatul ”încrucişării informaţiilor de toate felurile şi adâncirii investigaţiilor”

Traian Băsescu nu a fost vizat de investigație

Mai exact, reprezentantul CNSAS susține că în primă fază, nu Traian Băsescu a fost vizat, ci promoția din care acesta a făcut parte, însă acest lucru nu a fost făcut public până acum.

De acolo a pornit și investigația din 2019, moment în care s-au găsit mai multe documente, două dintre ele fiind decisive în cazul fostului șef de stat. Aceasta a spus că Traian Băsescu nu are niciun dosar al lui, ci mai mulți colegi de la Institutul de Marină s-ar număra în documentele respective.

„A pornit de la acele informaţii de pe site-ul Institutului de Marină, lucru pe care nu l-a spus nimeni public până acum. Nu îl vizau pe Traian Băsescu, vizau promoţia domnului Traian Băsescu. Şi de acolo a pornit această investigaţie nouă, în 2019, care a condus la găsirea mai multor documente, între care două au fost decisive, pentru că erau olografe.

Dacă nu ar fi fost olografe, acele note Petrov, ne-ar fi fost foarte greu spre imposibil să decidem trimiterea în instanţă pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale din 2012 care scoate din probaţiune notele întocmite de ofiţeri sau notele dactilo, care nu sunt olografe. Din fericire, acestea erau olografe. Erau în dosarele unor colegi de la Institutul de Marină. Deci Traian Băsescu nu are niciun dosar al lui, să ne înţelegem”, a transmis reprezentantul CNSAS.

Se regăsește numele lui Traian Băsescu în documente?

Germina Nagâț a fost întrebată despre declarația făcută de Mircea Dinescu care afirma că a văzut dosarul lui Traian Băsescu, dar era de fapt doar coperta. În acest sens, aceasta susține că nu știe ce dosar a văzut Dinescu, însă niște documente există.

„Nu ştiu ce dosar a văzut domnul Dinescu, în orice caz coperţi, ca să zic aşa, fără nimic înăuntru, există. Există la domnul Băsescu nu o copertă, există un cadru de fost microfilm. Nu este un cadru de microfilm propriu zis, este un cadru de semnalare, aşa se numeşte, care ne spune că a existat un microfilm la un moment dat al acestui dosar care a fost distrus. Deci dosarul domnului Băsescu, cel de pe timpul când era student la Institutul de Marină, împreună cu alte dosare ale colegilor au fost distruse”, a mai spus ea.

Întrebată unde se aflau aceste dosare, reprezentanta CNSAS a explicat pe larg parcursul acestor dosare. Unele dintre ele au fost distruse, însă câteva au ajuns la marea predare din 2006, iar mai multe nume se regăseau, printre care și cel al lui Traian Băsescu.

„Sunt dosare ale Direcţiei a lV-a de contrainformaţii militare pentru că Institutul de Marină a devenit un institut cu regim militar la un moment dat, nu a fost de la bun început şi această promoţie, în această promoţie în care se află şi domnul Băsescu mai sunt şi alţii care au dosare distruse. Din lotul de dosare distruse se pare că au scăpat câteva şi care au ajuns la marea predare în 2006, la noi, pe numele acestor persoane, doi colegi, dar evident că nu scrie în dreptul lor sunt foşti colegi ai lui Traian Băsescu”, a explicat aceasta.

La cine au ajuns documentele?

Analiza documentelor a fost însă una destul de complicată, a mai adăuga reprezentantul CNSAS, care a explicat și cum au fost primite documentele.

„De la SRI au ajuns. Problema cu această Direcţie a patra care a avut o dublă comandă, deci e o direcţie a Securităţii. Aşa se explică că au ajuns de la SRI. A avut aceste dosare în patrimoniu, ca să zic aşa, şi în 2006, la marea preluare, cum spuneam noi, au venit şi acestea, dar, repet, fără să ştie cineva că domnii sunt foştii colegi de promoţie ai domnului Băsescu sau ce nume, mai pot fi şi alţii, nu ştim, din anturajul respectiv. Mai pot fi şi alţii, că nu sunt colegi de an, prietenii, vecini de bloc.

Ca să faci această verificare fără instrumentele de căutare, să foloseşti sursă deschisă şi în 2013, şi în 2019. În 2013, când am coordonat eu lucrarea, nu am făcut-o eu, nu e opera mea, am lucrat cu doi colegi din două servicii diferite. Nicio lucrare nu are un singur autor. Nu poţi să-ţi imaginezi ascunderi, tocări, dosiri de informaţii pentru că sunt folosite în grup”, a mai afirmat Germina Nagâţ.

Traian Băsescu ”nu a fost servit de niciun serviciu secret”

Referitor la situația lui Traian Băsescu, aceasta susține că fostul președinte nu a fost “servit” de niciun serviciu secret, niciodată, nici acum zece ani și nici acum trei ani de zile.

Ea a mai adăugat că fostul șef de stat ”este necunoscut în evidenţele foştilor deţinători de arhivă”.

“Nu a fost servit domnul Băsescu, cum am văzut iarăşi, a curs cerneală, de niciun serviciu, niciodată. Nici în 2006, nici în 2009, nici în 2013, nici în 2019. Dânsul este necunoscut în evidenţele foştilor deţinători de arhivă. Nu ştiu ce ar trebui să fie în evidenţele alea. Când o să le avem, o să mă uit.

Primul nume la care mă voi uita va fi Traian Băsescu. Deocamdată, este necunoscut. Şi tot ce s-a găsit, acest puţin sau mult, mult, după părerea mea, este rezultatul încrucişării informaţiilor de toate felurile şi adâncirii investigaţiilor, adică a unei munci de detectiv de arhivă, care nu e deloc o muncă de funcţionar”, a declarat Germina Nagâţ.

Totodată, aceasta a mai precizat că  ”a fost o ambiţie profesională să vadă dacă în cazul Traian Băsescu găseşte anumite documente”, însă a avut o surprinză în momentul în care nu l-a găsit pe acesta.

Traian Băsescu și notele de serviciu

Reprezentanta CNSAS a amintit și de declarațiile lui Traian Băsescu din 2006, referitoare la notele de serviciu, care au adâncit și mai mult întrebările.

“A fost un ambiţie profesională. Ai, pe de o parte, nişte răspunsuri negative, nu e nicăieri, nu se găseşte nimic oficial şi, pe de altă parte, declaraţiile domnului Băsescu însuşi, nu ştiu dacă vă amintiţi, în timpul procesului cu Dan Voiculescu, în timpul scandalului din 2006, când domnul Voiculescu a fost declarat colaborator şi, între altele, erau nişte note despre o verişoară pe care le dăduse, domnul Băsescu a spus ”Eu ştiu să fac diferenţa între notele informative despre verişoare şi notele de serviciu”.

Domnul Voiculescu spunea că alea sunt note de serviciu pentru că de astea de serviciu am dat, citez şi credeţi-mă că citez exact, ”cu tona”. Ăsta a fost răspunsul dumnealui. A spus ”Pe mine, când coboram de pe vapor, mă aştepta generalul Macri”. Şi am zis, unde e tona asta, să vedem şi noi măcar un document. Efectiv, asta am făcut în 2013, când am început să căutăm, ne-am dus foarte adânc pe perioada Anvers. Asta e perioada în care dânsul spunea că a dat cu tona şi am zis unde-i tona, un bilet de tramvai să găsim din tona asta.

Nu am găsit decât puţin, am găsit în total atunci erau zece documente, dintre care unul olograf. Dar te intriga chestia asta. Adică a fost o dorinţă sinceră şi o ambiţie de a vedea dacă s-a curăţat tot. Ei bine, nu s-a curăţat tot şi s-a dovedit în 2019 că nu s-a curăţat tot. Nu ştiu cine s-a ocupat de făcut curăţenie, dar nu a făcut bine”, a mai povestit Germina Nagâţ.