Reprezentanții Agenţiei Europeane pentru Medicamente au făcut recent un anunț îngrijorător. Reacția EMA vine după ce un astfel de caz a fost raportat în urma vaccinării cu Pfizer/BioNTech. Aceștia susțin că analizează cazurile unui sindrom inflamator multisistemic produs după imunizarea cu vaccinuri anti-COVID-19.
Ce este sindromul inflamator multisistem?
MIS-C este o afecțiune rară, dar severă, care se poate dezvolta la copii și adolescenți care au fost infectați cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. După cum sugerează și numele, pacienții tineri pot dezvolta febră persistentă, dureri abdominale, vărsături, diaree, erupții cutanate, conjunctivită, leziuni cardiace. Poate apărea o scădere a numărului de globule albe din sânge – limfocite – care protejează corpul de infecții.
Ar fi probleme și cu serul Johnson & Johnson
De asemenea, comitetul pentru siguranţă al EMA examinează şi niște cazuri de cheaguri de sânge apărute în urma vaccinării cu serul de la Johnson & Johnson. În acest caz, Agenția Europană a Medicamentul a făcut și o mențiune, respectiv aceea că vorbim despre un efect advers diferit de un alt efect advers rar identificat anterior.
Efecte adverse ale vaccinurilor
Potrivit unui studiu recent, acestea sunt însă rare și de obicei nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Studiul a analizat atât vaccinul de la Moderna, cât și cel de la Pfizer și a identificat patru reacții adverse principale. Cele mai frecvente au fost erupțiile cutanate și mâncărimea în altă zonă a corpului decât cea în care a fost administrat serul. Următorea cea mai frecventă reacție este urticaria, o erupție cutanată însoțită de mâncărime care se poate răspândi pe tot corpul. Alte persoane care s-au vaccinat au suferit umflături sau angioedem (umflarea țesutului subcutanat).
Nou studiu despre Pfizer
Studiul a fost realizat de alergologii de la Spitalul General din Massachusetts, care au concluzionat că reacțiile sunt rare, aproximativ 2% din 49.197 de persoane vaccinate suferind reacții cutanate după imunizare, însă autorul principal al studiului, Lacey B. Robinson, alergolog și cercetător la MGH, a declarat că reacțiile cutanate nu ar trebui să-i împiedice pe oameni să facă acest pas.