În urma cerințelor lansate de autoritățile ruse, compania italiană de petrol și gaze Eni SpA urmează să deschidă conturi în ruble la Gazprombank. Un astfel de pas va face posibilă plata în ruble.
Italia cedează în fața presiunilor lui Vladimir Putin. Urmează să deschidă conturi în ruble
Surse familiare cu situaţia au explicat pentru publicația Bloomberg că gigantul energetic e pregătește să deschidă conturi în ruble la JSC Gazprombank.
„Gigantul energetic italian Eni SpA se pregătește să deschidă conturi în ruble la JSC Gazprombank, permițându-i potențial să satisfacă cererile Rusiei de plăți de gaze în moneda locală”, au declarat pentru Bloomberg surse familiare cu situaţia.
Publicația clarifică faptul că acum Eni lucrează la problema deschiderii de conturi în ruble cu guvernul italian și autoritățile europene. Compania nu a oferit comentarii oficiale pe marginea acestui subiect.
Chiar și așa, Eni așteaptă cu nerăbdare și alte comentarii din partea autorităților italiene și europene cu privire la posibilitatea de a utiliza contul în ruble pentru a plăti gazul, deoarece Comisia Europeană a transmis deja că o astfel de mișcare ar încălca sancțiunile. Eni nu a folosit încă noul mecanism, iar până acum s-a decontat plata numai în euro. Următoarele plăți sunt scadente în a doua jumătate a lunii mai.
Conform cerințelor Moscovei, Zece cumpărători europeni au deschis conturi la Gazprombank
Patru clienți europeni ai holdingului energetic rus Gazprom au aranjat deja să-și plătească aprovizionarea cu gaze în ruble, conform cererilor făcute în urmă cu o lună de președintele rus Vladimir Putin. Despre aceasta a anunțat agenția americană de informații „Bloomberg”, specializată în informații financiare, referindu-se la o sursă anonimă apropiată companiei de gaze.
Chiar dacă alți clienți europeni ai Gazprom refuză în continuare să accepte condițiile Kremlinului, după întreruperea de astăzi a livrărilor de materii prime către Bulgaria și Polonia, în acest stadiu nu sunt așteptate noi șocuri în această direcție înainte de a doua jumătate a lunii mai, când scade pentru plățile ulterioare.
Zece companii europene care cumpără gaze naturale și-au deschis deja conturile curente la Gazprombank, care este principala cerință a Moscovei pentru continuarea normală a relațiilor comerciale. Sursa agenției nu precizează care companii sunt în discuție, precum și care sunt țările UE specifice care au aranjat deja cu Moscova să își plătească aprovizionarea cu gaze în ruble. Observatorii internaționali amintesc că Germania, Austria și Ungaria și-au exprimat deja disponibilitatea de a răspunde cererilor Kremlinului de a plăti gazul natural în ruble într-un fel sau altul. Ultimele două țări sunt direct dependente de transportul de gaze prin teritoriul Bulgariei și conform ultimelor date din timpul zilei nu au cunoscut o scădere a aprovizionărilor.
Livrările Gazprom către Bulgaria și Polonia au fost suspendate miercuri dimineață, după ce cele două țări nu s-au alăturat mecanismului de plată în ruble propus de Moscova, despre care gigantul gazier a spus că nu a încălcat sancțiunile UE, a declarat o sursă Bloomberg. Rusia furnizează gaze către 23 de țări europene, spun observatorii.
Uniunea Europeană a anunțat o serie de sancțiuni economice și comerciale împotriva Rusiei în ultimele săptămâni din cauza invaziei Ucrainei. Ca răspuns, Moscova a cerut ca toate tranzacțiile cu gazul rusesc să fie plătite în ruble de la 1 aprilie, își amintește Bloomberg.
Președintele CE Ursula von der Leyen: „Lucrăm de luni de zile pentru a reduce dependența”
„Lucrăm de luni de zile la reducerea dependenței de gaze și acum dă roade. Am redus deja fluxul de gaz din Rusia și asta este spre binele tuturor”. Acest lucru a fost anunțat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la un briefing la Bruxelles. Potrivit acesteia, Polonia și Bulgaria primesc deja gaze din statele membre UE vecine.
„Nu suntem surprinși că Kremlinul folosește combustibili fosili pentru a încerca să ne șantajeze. Acesta este ceva pentru care se pregătea CE. „Răspunsul nostru va fi imediat și coordonat”, a spus ea. „Ne vom asigura că decizia Gazprom are cel mai mic impact posibil asupra consumatorilor europeni. Polonia și Bulgaria primesc deja gaze de la vecinii lor din UE”, a adăugat von der Layen.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: Gazul se plătește doar în noul sistem
Plățile din Polonia și Bulgaria în cadrul contractelor de gaze în forma corectă vor sta la baza continuării furnizărilor. Acest lucru a fost declarat de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a informat TASS.
Întrebat dacă președintele rus Vladimir Putin plănuiește să aibă contacte cu colegii din acele țări pentru a discuta despre situația aprovizionării cu gaze, Peskov a spus: „Nu există planuri”.
Peskov nu a exclus ca alte țări decât Polonia și Bulgaria să nu primească gaz rusesc dacă nu plătesc pentru el în ruble.
„Pe măsură ce se apropie termenul limită de plată, dacă unii consumatori refuză să plătească în cadrul noului sistem, atunci decretul prezidențial va fi, desigur, respectat”, a spus un purtător de cuvânt al Kremlinului.