Ucraina, o bombă epidemiologică! Potrivit SUA, infecțiile rezistente la medicamente fac ravagii în țara vecină, în contextul războiului cu Rusia.
Ucraina, o bombă epidemiologică! Un raport al Statelor Unite ale Americii arată că spitalele şi unităţile sanitare din țara vecină se confruntă cu o ”creştere alarmantă” a infecţiilor rezistente la antimicrobiene, în contextul războiului cu Rusia.
A crescut numărul de infecții rezistente la antimicrobiene în Ucraina
Rezistența antimicrobiană apare atunci când bacteriile, viruşii, ciupercile şi paraziţii nu mai răspund la medicamentele care le tratează. Acest fenomen reprezintă o ”criză urgentă” în Ucraina care ”trebuie abordată”, potrivit raportului publicat la sfârşitul săptămânii de Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din SUA.
Potrivit cercetătorilor de la CDC, Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina și OMS, ”la nivel mondial, se estimează că rezistenţa bacteriană antimicrobiană (RAM) provoacă mai multe decese decât HIV sau malaria şi este recunoscută ca o ameninţare majoră pentru sănătatea publică la nivel mondial”.
Rezistența microbiană, o amenințare globală
OMS descrie rezistența antimicrobiană a fiind „una dintre cele mai importante ameninţări globale la adresa sănătăţii publice şi a dezvoltării”. Potrivit estimărilor, aceasta a fost cauza a peste 1 milion de decese în întreaga lume, în 2019.
”În Ucraina, confluenţa ratelor ridicate de rezistenţă antimicrobiană de dinainte de război, o creştere a prevalenţei rănilor traumatice şi presiunea legată de război asupra unităţilor de îngrijire a sănătăţii duce la o detectare crescută a organismelor multirezistente la medicamente cu răspândire în Europa”, scriu cercetătorii.
S-au realizat studii în trei spitale din Ucraina
Echipele de cercetare de la Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina (UPHC) au realizat studii în trei spitale regionale în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut. Dintr-un eșantion de 353 de pacienți chestionați, cercetătorii au constatat că 50 dintre aceștia (14%) au suferit de infecții asociate cu perioada petrecută în sistemul de sănătate, identificându-se în același timp „rate ridicate de rezistență antimicrobiană”.
Între pacienții afectați de infecții asociate îngrijirii medicale, 30 dintre aceștia, adică 60%, au fost diagnosticați cu un organism patogen rezistent la carbapenem. Acesta este un antibiotic cu spectru larg de acțiune.
Cercetătorii au observat că această cifră este mult mai mare decât ratele de rezistență antimicrobiană raportate într-un sondaj desfășurat în perioada 2016-17. Acesta din urmă a inclus peste 300.000 de pacienți din spitale și 100.000 de rezidenți ai centrelor de îngrijire pe termen lung din Uniunea Europeană. În acel sondaj, 6,2% dintre infecțiile similare prezentau rezistență la carbapenem. De asemenea, un raport separat publicat în august de CDC indică faptul că șase bacterii rezistente la medicamente au fost identificate la soldați răniți în Ucraina.