Potrivit Forbes, vestea nu ar trebui să mai surprindă pe nimeni, având în vedere modul în care politica „zero Covid” a președintelui Xi Jinping a dat de pământ cu PIB-ul Chinei.
Banca Asiatică de Dezvoltare anticipează că, în acest an, creșterea economică a Chinei va fi de doar 3,3%, comparativ cu cea de 4,3% a unor state asiatice în curs de dezvoltare, subliniază Forbes.
China, cea mai proastă performanţă de la primul trimestru din 2020
Cu o creştere de 0,4% în al doilea trimestru din 2022, China are cea mai proastă performanţă de la primul trimestru din 2020, când, marcată de pandemie, economia scăzuse cu 6,8%. Deşi analiştii se aşteptau la o încetinire mai moderată (+1,6%), această performanţă slabă era, totuşi, aşteptată, arată Forbes.
În China, creșterea se confruntă cu provocări majore
„Țările în curs de dezvoltare din Asia continuă să se redreseze, dar riscurile sunt mari”, a declarat Park. „O scădere semnificativă a economiei mondiale ar submina grav cererea pentru exporturile din regiune. Înăsprirea politicii monetare, mai mult decât se aștepta în economiile avansate, ar putea duce la instabilitate financiară.
În China, creșterea se confruntă cu provocări majore din cauza lockdown-urilor repetate și a unui sector imobiliar slab”, a menționat acesta.
Asta înseamnă că „guvernele din Asia trebuie să rămână vigilente în fața acestor riscuri și să adopte măsurile necesare pentru a limita inflația, fără a afecta creșterea”, a concluzionat Park.
Chinezii nu-şi mai achită creditele imobiliare
Veştile proaste din domeniul imobiliar s-au multiplicat în ultimele luni. În iunie, preţul locuinţelor noi a scăzut din nou (-0,5% pe an). A fost a doua scădere a acestui indice care reuneşte media preţurilor în 70 de oraşe din China.
Şi, „un număr tot mai mare de cumpărători nu-şi mai plătesc ratele din cauza încetinirii economice şi a întârzierilor” promotorilor pentru progresul şantierelor sau predarea cheilor.
Creșterea de 3,3% pe care BAD o anticipează pentru China ar putea deveni normă
Cât despre rata şomajului, aceasta s-a stabilizat la 5,5% în iunie, faţă de 5,9% o lună mai înainte. Deosebit de supravegheată de putere şi calculată numai pe urban, a atins un record absolut în februarie 2020, în toiul epidemiei, înainte de a scădea.
Dar, notează Forbes, echipa lui Xi, vrea să pară puternică și hotărâtă înainte de data de 16 octombrie, când va avea loc al-20-lea Congres al Partidul Comunist. Xi este că aici își va asigura al treilea mandat.
Creșterea de 3,3% pe care BAD o anticipează pentru China în acest an ar putea deveni normă. Sau, chiar mai mică decât 3,3%. Grație ”auto-golului” pe care Xi și l-a dat prin politica ”Zero Covid”, Oxford Economics consideră că, având în vedere ce se întâmplă acum, China ar putea crește în medie cu 3% în fiecare an în următorul deceniu, după o medie de 4,5% în cel actual.