În exclusivitate pentru evz.ro, surse din anchetă au confirmat faptul că actul constatator întocmit de Institutul Național de Medicină Legală (INML), în baza căruia s-a eliberat certificatul de deces al Alexandrei Măceșanu, poartă ca dată a decesului fetei data de 26 iulie 2019. Ori, în ziua de 26 iulie, Gheorghe Dincă era deja reținut, cu polițiștii și procurorul din Caracal la el în curte și în casă.
În toate documentele oficiale din acea perioadă se consemnează cum Alexandra Măceșanu a sunat la 112, între orele 11 și 12, spunând că a fost răpită, violată și sechestrată pe data de 25 iulie.
În primul raport al Parchetului General, întocmit după controlul efectuat de Serviciul de Îndrumare și Control la Parchetul Judecătoriei Caracal și DIICOT Craiova în legătură cu uciderea Alexandrei Măceșanu, se arată că ”procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat.
În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo”.
Reacția polițiștilor
Polițiștii, însă, au contrazis această variantă. Adjunctul IPJ Olt, Nicolae Alexe, a declarat că a propus să intre în casă, chiar dacă nu exista mandat de percheziție, dar procurorii nu au fost de acord. Le-au spus polițiștilor că probele ridicate în lipsa mandatului ar putea fi anulate în instanță, se arată în raportul Ministerului de Interne. Procurorul de caz, Cristian Ovidiu Popescu, a susținut că el a plecat acasă în noaptea când s-a păzit casa lui Dincă și a revenit doar dimineață.
Așadar, cronologic și faptic, lucrurile se prezintă așa:
Alexandra Măceșanu e răpită pe 25 iulie. Gheorghe Dincă declară că a omorât-o în aceeași zi, câteva ore mai târziu de când o adusese în Casa Groazei, din cauză că a prins-o cu telefonul în mână. I-a ars cadavrul în butoi, în cursul zilei de 25 iulie, timp de 6 ore, după cum a povestit anchetatorilor DIICOT.
Polițiștii din Caracal au spus că au reușit localizarea casei lui Dincă după miezul-nopții, iar în jurul orei 01-01.30 erau în fața porții acestuia, gata să pătrundă dacă nu i-ar fi împiedicat procurorii. Era deja ziua de 26 iulie. Este ziua în care legiștii spun că a murit Alexandra Măceșanu.
Potrivit evz, obligatoriu se ridică următorele întrebări:
Dincă a ucis-o pe Alexandra după miezul nopții, la 16-17 ore de la răpire?
Dincă a ars cadavrul fetei în acea noapte de 26 iulie, când polițiștii erau la poarta casei sale?
Un criminolog explică data morții Alexandrei
Este posibil ca data morții Alexandrei, consemnată în actul constatator al INML, să susțină rechizitoriul pe care-l pregătesc procurorii pentru trimiterea în judecată a lui Gheorghe Dincă, în următoarele zile. Această informație legată de deces se pliază perfect pe o explicație dată de un experimentat criminolog, parte din anchetă, pe care am mai consemnat-o pe evz.ro, atunci când acesta a făcut-o publică.
Probabil că, neavând suficiente probe directe care să demonstreze uciderea și arderea Alexandrei, procurorii au să motiveze faptele prin niște artificii. O minciună cât casa i-a fost servită de procurori chiar șefului Institutului de Criminalistică al Ministrului de Interne, locul unde se analizează sutele de probe ridicate din casa și mașina lui Dincă. Cred că numai de la ei putea afla criminologul Romică Potorac, biolog de profesie, că în dimineața de 26 iulie, atunci când polițiști și procurori au intrat în curtea lui Dincă, butoiul în care se zice că a fost arsă Alexandra era cald, iar cenușa era sub el.
Dincă a declarat că încheiase arderea în jurul orei 20.00. Iar în noaptea aceea, afară nu a fost o temperatură atât de ridicată încât să mențină butoiul cald până la pătrunderea polițiștilor în curte. O explicație puerilă pentru faptul că nu a mai fost necesar un experiment de ardere, o explicație puerilă pentru declarațiile rapide ale șefilor Parchetelor, care anunțau pe 27 iulie că Alexandra e moartă, iar trupul ei a fost ars într-un butoi, până a rămas doar cenușă.
Cum să accepte un judecător că Alexandra a fost ucisă și arsă în noaptea de 26 iulie, când polițiștii erau la poarta lui Dincă, așteptând să se facă ora 6.00, doar pentru că procurorii susțin că, dacă butoiul era cald, nu mai era nevoie de altă probațiune pentru a demonstra omorul și arderea?!? Sau pot convinge doi dinți din cenușă că un om e mort?!
Procurorii DIICOT trebuie să trimisă dosarul lui Gheorghe Dincă în judecată până la 27 ianuarie, altfel acesta va putea fi pus în libertate. Mandatul de arestare preventivă i-a fost prelungit de mai multe ori, dar potrivit articolului 23 din Constituție și a articolului 246 din Codul de Procedură Penală, „Durata totală a arestării preventive a inculpatului în cursul urmăririi penale nu poate depăși un termen rezonabil și nu poate fi mai mare de 180 de zile”.