Mai exact, este vorba despre dosarul Rompetrol, iar decizia ÎCCJ confirmă hotărârea DIICOT de clasare a marelui dosar și menținerea sechestrului pe rafinăria Petromidia până la 106 milioane de dolari, acesta urmând să înceteze dacă dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului nu deschide proces pentru recuperarea prejudiciului.
Astfel, au fost exonerați americanii George Philip Stephenson, fost vicepreședinte al Rompetrol pe vremea lui Dinu Patriciu, și Richard Colin Hart, și el din fosta conducerea a Rompetrol, pe foștii miniștri Dan Ioan Popescu zis DIP, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea. În cazul americanilor, pentru că a intervenit prescripția penală, transmite site-ul ÎCCJ, citat de G4media.
„Procurorii DIICOT au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor aparținând inculpaților și suspecților, asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA, asupra bunurilor identificate la punctul de lucru Năvodari, județul Constanța, precum și menținerea măsurilor asiguratorii până la concurența sumei de 106.485.365 USD asupra unor bunuri imobile aparținând Rompetrol RafinareS.A.(„RRC”) – punct de lucru Năvodari, Platforma Petromidia.
Această măsură urmează a înceta de drept dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și Faber Invest&Inc. nu vor introduce acțiune în fața instanței civile în 30 de zile de la comunicarea soluției dispuse de procuror”, arată un comunicat DIICOT. Până acum, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) nu a deschis proces pentru recuperarea prejudiciului. De asemenea AAAS nu a atacat decizia de clasare în instanță și nu a deschis proces în instanța civilă pentru recuperarea prejudiciului, așa cum îi indica DIICOT în comunicat.
Astfel procurorii au scris în soluția formulată că „respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petentele SC Balkan Petroleum SA şi SC Faber Invest & Trade INC. II. Respinge, ca nefondate, plângerile formulate de petenţii Stephenson George Philip, Hart Colin Richard, SC Rompetrol Rafinare SA, Kazmunaygas International N.V., SC Oilfield Exploration Business Solutions SA, împotriva soluției de clasare dispusă prin ordonanța din data de 5 decembrie 2019, emisă în dosarul nr. 225/D/P/2006 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structura Centrală, Secția de Combatere a Criminalității Organizate.
Obligă petenții la plata sumei de 300 lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 276 alin. 6 Cod procedură penală raportat la art. 451 alin. 2 Cod procedură civilă, obligă pe petentele SC Balkan Petroleum SA şi SC Faber Invest & Trade INC la plata sumei de 2500 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către intimatul Tănăsescu Nicolae Mihai.”
Decizia în acest caz este definitivă.
Un lucru mai trebuie menționat, și anume că Phil Stephenson și-a cumpărat în 2010 o insulă în Caraibe, Petit St. Vincent, potrivit Adevărul, care citează portalul micuței și frumoasei insule.
„În ianuarie 2007, Robin Paterson se plimba cu iahtul său, Zanzibar, când a zărit insula Petit St. Vincent şi s-a îndrăgostit de ea. Ca din întâmplare, doi ani mai târziu, prietenul lui Robin, Phil Stephenson a trecut pe lângă aceeaşi insulă la bordul iahtului său, Galileo, şi a fost la fel de atras de farmecul şi de frumuseţea insulei. Phil şi Robin au cumpărat această insulă spectaculoasă în 2010 şi au investit în ea astfel încât să se păstreze moştenirea şi integritatea acesteia, dar în acelaşi timp să-şi exprime şi propria viziune“, se arată pe site-ul resortului Petit St. Vincent.