Urmează o nouă zi de foc în PSD după anunţul făcut recent de Viorica Dăncilă. Imaginea social democraţilor este cât se poate de ciobită de scandalurile din ultima vreme, iar liderii aflaţi în prezent la condicerea PSD încearcă din răsputeri să regăsească traseul potrivit înainte de alegerile prezidenţiale din toamnă.
Viorica Dăncilă a anunțat recent că luni, de la 10.00, va avea loc ședința coaliției de guvernare, iar de la 12.00 va începe Biroul Permanent Național al PSD. Președintele interimar la PSD a precizat că BPN al partidului se va reuni în fiecare zi de luni a săptămânii, iar CEx va fi organizat lunar.
Cele două ședințe vin și în contextul în care premierul Viorica Dăncilă i-a transmis miercuri președintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice și miniștri ai Justiției, Fondurilor Europene și Românii de Pretutindeni, scrie Mediafax.
Pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlățean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiției, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experiență de 15 ani în domeniul afacerilor și fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deținut acest portofoliu.
În schimb, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu îl va numi pe Titus Corlățean vicepremier, așa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”, iar legat de celelalte trei propuneri de miniștri a spus că va reveni cu altă ocazie.
La ultimele discuții pe care le-a purtat Călin Popescu Tăriceanu cu Viorica Dăncilă, liderul ALDE a dezvăluit că temele abordate au fost situația politică și votul de la alegerile din 26 mai. Președintele ALDE a precizat că premierul a dat de înțeles că nu vrea ca ALDE să își asume mai multe posturi în Guvern, fiindcă pentru asta este necesară o restructurare pe care Viorica Dăncilă nu e dispusă să o facă.
Cei doi au vorbit atunci și despre propunerea pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, în contextul condamnării lui Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Coaliția a susținut un candidat comun, iar ulterior a fost votat de plen Marcel Ciolacu la șefia Camerei.
Printre deciziile luate de social-demcrați la Comitetul Executiv de miercuri a fost numirea în funcția de președinte executiv a lui Paul Stănescu, iar Rodica Nassar a preluat funcția de secretar general, în locul lui Codrin Ștefănescu. CEx a decis că trebuie menținută guvernarea, iar Gabriela Firea a reluat șefia interimară a PSD București.