Bomba momentului! Cât de eficiente sunt, de fapt, vaccinurile anti-COVID

vaccin

Un studiu în curs de desfășurare din Marea Britanie, care investighează răspunsurile la vaccinuri la subiecții imunocompromiși, arată că până la 60% dintre aceștia au răspunsuri imune eficiente la serurile actuale.

Pe lângă identificarea acelor subgrupuri de pacienți cu cel mai mare risc de răspunsuri sub-optime la vaccin, cercetarea analizează eficacitatea dozelor de rapel la pacienții imunocompromiși, scrie Newatlas.

În ultimele luni, au apărut tot mai multe dovezi care sugerează că cei cu sistem imunitar slăbit nu ar răspunde eficient la vaccinuri. Acest lucru a determinat unele țări să începă programe de vaccinare cu doza a treia pentru populațiile imunocompromise. Cu toate acestea, studiile imunologice detaliate la aceste grupuri de pacienți sunt limitate.

Datele preliminare din studiul OCTAVE au fost publicate de revista The Lancet. Analizând răspunsurile imune serologice, cercetarea a constatat că 40% din cei 655 subiecți cuprinși în studiu au generat răspunsuri sub-standard de anticorpi la două doze de vaccin, comparativ cu un răspuns mediu la adulții sănătoși.

Ce s-a descoperit

Aproximativ 11% din toți pacienții din studiu nu au reușit să genereze deloc anticorpi într-o perioadă de patru săptămâni după cele două doze de vaccin.

Printre pacienții cu răspuns scăzut se află 54% dintre cei cu artrită inflamatorie și 51% cu boală hepatică.

„În ansamblu și așa cum s-a anticipat, persoanele care iau medicamente pentru a-și suprima celulele B ( celulele care produc anticorpii) au răspuns cel mai bine”, spune Eleanor Riley, cercetător în boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh.