În cazul în care Guvernul decide să taie împrumuturile „pe bandă rulantă”, România ar putea fi nevoită să taie din salarii și pensii, consideră experții. Reducerea ar putea fi una substanțială, de cel puțin 30%.
Analistul politic Miron Mitrea avertizează că Guvernul se împrumută „pe bandă rulantă” iar în cazul în care decide să nu mai facă acest lucru, Executivul ar putea fi nevoit să reducă pensiile și salariile cu cel puțin 30%.
Se reduc pensiile și salariile?
„De vreo 3 ani, datoria externă a României face o gimnastică incredibilă. Ne împrumutăm pe bandă rulantă. Statul se împrumută, dar nu cheltuie banii eficient. Dacă statul român taie împrumuturile și trăiește doar din ceea ce produce, atunci vom fi nevoiți să reducem salariile și pensiile cu cel puțin 30%. Deficitul bugetar este de 6%, deci România are 25% din buget pe datorie.
Dacă scoatem această datorie din buget, trebuie să dăm jos salariile și pensiile cu 30% cel puțin. Dacă nu vrem să ne mai împrumutăm, atunci reducem salariile. Suntem în trendul Europei cu salariile mai mari la stat față de particulari. Naționalismul european a trecut, dar suntem într-un mare stat federal”, a declarat Miron Mitrea, potrivit Realitatea PLUS.
Împrumuturile devin din ce în ce mai scumpe și mai periculoase
De asemenea, menționăm și cele spuse de analistul Mircea Coșea, potrivit căruia o creștere a pensiilor va fi greu de realizat anul acesta, dar și la anul. Acesta spunea că nu există bani la buget pentru o creștere a pensiilor.
„Creșterea pensiilor, pe ansamblu, e mult mai complicat, cere o reevaluare a tuturor pensiilor, a punctului de pensie, a anvelopei pensiilor, bugetul nu permit așa ceva în momentul de față.
De aceea s-a numit un pachet social adresat doar unei anumite categorii, e adevărat, cea mai în nevoie, dar, așa cum ar fi trebuit să fie, o creștere a pensiilor, este, din punctul meu de vedere, foarte greu de realizat în acest an și anul viitor. Pentru că economia este în criză, nu performează, nu aduce bani la buget suficienți pentru a avea o creștere a pensiilor.
Problema cu PNRR-ul nu s-a rezolvat. Împrumutul la care se fac și care probabil că se vor face și în continuare devin din ce în ce mai scumpe și mai periculoase pentru viitor. Așa încât singura șansă pe care o are Guvernul este să pună economia în mișcare, să aibă un pachet de măsuri economice”, a explicat Mircea Coșea pentru DC Business.
Pensia medie lunară a crescut cu aproape 10% în primul trimestru
Pe de altă parte, amintim că, potrivit datelor INS, pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc plătite de casele de pensii) a fost, în primul trimestru al acestui an, de 1.846 lei, în creştere cu 9,9% faţă de trimestrul precedent.
În trimestrul I 2022, numărul mediu de pensionari a fost de 5.024.000 persoane, în scădere cu 34.000 persoane faţă de trimestrul precedent. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.617.000 persoane, în scădere cu 26.000 persoane faţă de trimestrul precedent.