Cele mai recente date publicate de administratorii de pensii private cu privire la structura detaliată a investiţiilor arată că la septembrie 2021 NN Pensii, Aegon Pensii, BCR Pensii şi BRD Pensii aveau o expunere totală de 784 milioane de lei la Banca Internaţională de Investiţii (IIB).
La fondurile de pensii pentru pilonul 2 au banii de pensii nu mai puțin de 7,5 milioane de români, conform ultimelor date ASF.
La Banca Internaţională de Investiţii (IIB) Rusia este cel mai mare acţionar, cu 47%, iar România, care are 6,14%, a anunțat că urmează să se retragă.
Anunţul retragerii României din IIB a fost făcut miercuri seară de Ministrul Finanţelor Adrian Câciu. În prezent la Bursa de la Bucureşti IIB are în derulare o emisiune de obligaţiuni de 500 mil. lei, listată în 7 noiembrie 2019 şi cu scadenţa în 1 noiembrie 2022. Finanţarea, care a avut printre cumpărători şi fonduri de pensii Pilon II, dar şi fonduri mutuale, companii de asigurări, are o dobândă de 3,98% şi a fost intermediată de BT Capital Partners.
Banca Internaţională de Investiţii a atras 2,2 miliarde de lei la BVB
Potrivit datelor agregate de ZF, IIB a atras până acum 2,2 miliarde de lei (440 milioane de euro la cursul de acum) în emisiuni de finanţare la Bursa de la Bucureşti cea mai recentă fiind cea din 2019 şi care încă nu a ajuns la scadenţă.
“Prima runda de finanţare derulată de IIB pe piaţa de capital din România a fost în anul 2015, când instituţia financiară a atras 111 milioane lei, iar de atunci banca a emis în fiecare an obligaţiuni, atât în lei, cât şi în euro, pe bursa de la Bucureşti ajungând la un total de aproape 2,2 miliarde lei (467 milioane euro). Primele doua emisiuni au fost deja rambursate de IIB”, se arată într-un comunicat al BVB din 2019 încoace.
Din expunerea de 784 mil. lei a fondurilor de pensii Pilon II la septembrie 2021, o parte este atât pe cea în derulare la BVB, cât şi pe unele finanţări pe pieţe externe, mai arată datele sursei citate, potrivit Mediafax.
De asemenea include şi finanţarea care a ajuns la scadenţă pe 15 octombrie 2021, aşadar după publicarea rapoartelor fondurilor P2. ZF a solicitat ASF o situaţie detaliată la zi a investiţiilor Fondurilor P2 în IIB şi o va publica imediat ce Autoritatea va răspunde.
NN Pensii, expunere de 489 milioane de lei
La septembrie 2021, NN Pensii – cel mai mare fond de pensii private Pilon II din România, avea 489 mil. lei expunere pe IIB, adică 1,6% din activ. În octombrie a ajuns la scadenţă finanţarea de 151 mil. lei din portofoliul NN Pensii.
La BVB, cea mai recentă tranzacţie cu obligaţiuni IIB a avut loc pe 4 noiembrie 2020, la preţul de 100%, neschimbat faţă de cel din prospect. Astfel de tranzacţii sunt extrem de rare pe bursă.
IIB este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. Cei nouă membri/acţionari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.
“Ca urmare a deciziei adoptate de Consiliul guvernatorilor în decembrie 2018, sediul Băncii a fost mutat de la Rusia în Ungaria în 2019. Începând cu data de 15 februarie 2021, Banca şi-a continuat operaţiunile din sediul permanent, la clădirea istorică renovată Lánchíd Palota (Fo utca, 1), Budapesta. În acelaşi timp, sucursala IIB îşi desfăşoară activitatea la Moscova (str. Mashi Poryvaevoy nr. 7, Moscova, Federaţia Rusă). Grupul a avut o medie de 185 de angajaţi în 2021 (2020: 192)”, se arat ăîn prospectul de listare al celei mai recente emisiuni.