Astfel, începând de la această dată, cota de contribuţie la Pilonul II de pensii va fi majorată la 3,75 %, la 4,75%, se arată în proiectul de OUG pentru modificarea alineatului (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat.
Sindicatele, revoltate de aceste modificări
În contextul acestui proiect, sindicatele au reacționat vehement față de aceste modificări. Potrivit Blocului Național Sindical (BNS), în cadrul PNRR sunt făcute foarte multe angajamente la presiunile unor structuri de lobby. Printre acestea și cel referitor la Pilonul II de pensii.
„Cum este posibil ca Guvernul să vină în acest moment cu o propunere de OUG pentru creșterea cotei contribuției de asigurări sociale transferată la pilonul 2, în condițiile în care nu are încă rezultatele analizei consultantului pe această temă? De ce 4,75 și nu 25%?
Disprețul ni se pare însă și mai mare dacă avem în vedere și restul angajamentelor asumate prin PNRR referitor la Pilonul 2 de pensii. Pare că Guvernul Cîțu a luat cu „copy – paste” din solicitările administratorilor de fonduri de pensii și fără nici o urmă de discernământ și le-a asumat ca politică publică”, se arată într-un comunicat transmis de BNS.
Îngrijorări privind investițiile cu grad ridicat de risc
Sindicatele mai spun că prin PNRR se asumă ca măsură de reformă viabilitatea financiară a Pilonului II de pensii, dar în fapt Guvernul Cîțu a fost preocupat exclusiv de viabilitatea afacerilor administratorilor de fonduri.
„Preocuparea majoră, așa cum este ea descrisă în PNRR, se referă strict la ”independența” administratorilor de fonduri și la eliminarea tuturor restricțiilor referitoare la investiții cu grad ridicat de risc!
Ce s-ar fi întâmplat cu banii de pensii ai românilor dacă legea permitea investiții pe piețe de capital externe, în contextul internațional de azi, cu evoluții ale burselor ce dă fiori chiar și celor pregătiți să riște?”, mai spun cei din BNS.
Sindicate: Eșec garantat pentru sistemul public de pensii
În plus, reprezentanții sindicatelor punctează că, odată cu majorarea propusă prin proiectul de OUG, 20% din contribuția de asigurări sociale se va orienta către Pilonul II.
„Se pare că nu vede nimeni că piața Pilonului II este una cu un grad de concentrare foarte ridicat. Primele 3 fonduri de pensii totalizează 70% din active. De asemenea există o concentrare extrem de mare la nivelul participanților – 62% din activele fondurilor sunt deținute de doar 20% din participanți. Peste 20% din participanți au acumulat active totale sub 1000 lei. Să mai reamintim că acest pilon nu garantează decât contribuțiile plătite minus comisioane de administrare iar garanția finală este asumată de stat”, mai spun sindicatele.
Potrivit documentului citat, sindicatele mai transmit că sistemul public de pensii se află într-o situație oricum foarte dificilă, dacă mai adăugăm două noi premise – îmbătrânirea populației și transferul unei cote crescute de contribuție către Pilonul II, fără nici o preocupare pentru nivelul beneficiilor asigurate de Pilonul II, atunci eșecul e garantat.