Ucraina cere ca activele rusești înghețate să fie confiscate și folosite la reconstrucția sa: O vor face mai devreme sau mai târziu

Ucraina dorește ca G7 să confiște activele rusești înghețate pentru ca acestea să fie folosite la reconstrucția țării, a anunțat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe din statele G7.

„Astăzi, le-am cerut statelor G7 să adopte legislaţie şi să aplice toate procedurile necesare pentru a confisca activele ruseşti şi a le da Ucrainei pentru reconstrucţia ţării”, a spus ministrul ucrainean Dmitro Kuleba la reuniunea care a vut loc la Wangels, în nordul Germaniei.

El a mai spus că are impresia că restul țărilor vor face acest lucru „mai devreme sau mai târziu”, asta după ce Canada deja a luat o decizie în acest sens.

Ministrul ucrainean de Externe a mai spus că „Rusia trebuie să plătească politic, economic, dar şi financiar pentru pagubele provocate de invazia sa”, relatează France Presse.

Președintele Consiliului European este de acord cu confiscarea activelor rusești 

În cursul săptămânii trecute, președintele Consiliului European a declarat că este în favoarea confiscării activelor rusești înghețate în Uniunea Europeană în cadrul sancțiunilor impuse împotriva Moscovei.

„Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu numai să îngheţăm activele, ci şi să facem posibilă confiscarea lor, pentru a le putea pune la dispoziţia ţării care reconstruieşte”, a declarat Charles Michel pentru agenţia ucraineană de presă Interfax.

El a mai spus că a fost solicitat un aviz al serviciului juridic al Consiliului European cu privire la fezabilitatea unei astfel de măsuri, având în vedere că există 27 de sisteme juridice în blocul comunitar și în numeroase state membre ale Uniunii Europene este nevoie de o decizie a tribunalului.

La finalul lunii aprilie, președintele american Joe Biden a cerut Congresului SUA să ofere posibilitatea confiscării acestor active pentru ca ele să poată fi utilizate la reconstruirea Ucrainei. Și ministrul german de Finanțe, Christian Lindner s-a declarat miercuri „deschis” ideii de a utiliza capitalurile îngheţate al Băncii Centrale ruse pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

Situaţia privind bunurile persoanelor private şi ale companiilor este mai complicată, a atras el atenţia, întrucât exproprierile sunt supuse unor „norme de drept de care nu putem să nu ţinem cont la nivel politic”.