Lovitură grea pentru Vladimir Putin. Un anunț cutremurător a venit în urmă cu doar câteva momente de la Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

După mai bine de două luni de când războiul din Ucraina a început și amenință continuu securitatea mondială, oficialul european anunță că Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Acesta ar urma să fie cel de-al șaselea set de sancțiuni pe care UE îl va impune Rusiei și se referă la excluderea unor bănci suplimentare din sistemul Swift.

O nouă rundă de sancțiuni pentru Rusia

Totodată, Executivul comunitar mai dorește să identifice și actorii dezinformării și să rezolve problema importurilor de petrol. Toate aceste măsuri ar urma să fie prezentate în fața Consiliului UE pentru aprobare, a mai adăugat oficialul european.

„Războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei afectează securitatea mondială. Lucrăm la al şaselea set de sancţiuni, care au rolul excluderii unor bănci suplimentare din sistemul Swift, de a identifica actorii dezinformării şi de a aborda problema importurilor de petrol.

Aceste măsuri vor fi prezentate spre aprobare Consiliului UE”, a declarat Josep Borrell Fontelles, prin Twitter.

Menționăm faptul că, în ultimele zile, Comisia Europeană a discutat despre propunerea privind oprirea importurilor de petrol rus începând din anul 2023. Pe de altă parte, ţările dependente de aprovizionarea din Rusia ar putea fi exonerate în mod temporar de aplicarea interdicţiilor.

Țările care nu se pot descurca fără gazele rusești

Mai multe surse europene apropiate situației au declarat pentru publicația Der Spiegel că Ungaria, Austria, Slovacia, Spania, Italia şi Grecia sunt până acum țările care au semnalat că nu sunt de acord cu oprirea rapidă a importurilor de energie din Rusia.

O reacție destul de clară în acest sens a venit chiar din Germania. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat încă de la începutul acestei săptămâni că Germania nu este pregătită deocamdată pentru oprirea importurilor de gaz natural din Rusia, dar poate renunţa înainte de sfârşitul acestui an la importurile de petrol.

Totodată, și Viktor Orbán, premierul Ungariei anunța săptămâna trecută că țara sa este pregătită să facă plata în ruble rusești pentru a-și asigura necesarul de gaze rusești.