Ministerul britanic al Apărării a transmis că forțele ruse au suferit pierderi mari în ofensiva lor din Donbas și că ”în condițiile actuale, este puțin probabil ca Rusia să-și accelereze dramatic avansul în următoarele 30 de zile”.
Britanicii au apreciat că ofensiva a ”întârziat semnificativ. În ciuda progreselor inițiale la scară mică, Rusia nu a reușit să obțină câștiguri teritoriale substanțiale în ultima lună, menținând în același timp niveluri ridicate de uzură”.
”Rusia a suferit pierderi de o treime din forța de luptă terestră pe care a angajat-o în februarie”, a transmis ministerul britanic, potrivit CNN.
Evaluarea serviciilor de informații britanice spune că întârzierile în operațiunile rusești vor fi ”aproape sigur exacerbate de pierderea unor factori critici, cum ar fi echipamentele de legătură și dronele de informații, de supraveghere și de recunoaștere”.
”Echipamentele rusești de legătură au lipsit pe tot parcursul conflictului, încetinind și restricționând manevra ofensivă. UAV-urile rusești sunt vitale pentru conștientizarea tactică și direcționarea artileriei, dar au fost vulnerabile la capacitățile antiaeriene ucrainene”.
”Multe dintre aceste capacități nu pot fi înlocuite sau reconstituite rapid și este probabil să continue să împiedice operațiunile rusești în Ucraina”.
Vladimir Putin va anexa probabil părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei la Rusia
Președintele rus Vladimir Putin va anexa probabil părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei la Rusia “în lunile următoare”, au spus Katherine Lawlor și Mason Clark, analiști la Institutul pentru Studiul Războiului, avertizând că această mișcare ar putea fi apoi folosită pentru a amenința Ucraina și aliații săi cu un atac nuclear.
Ce se va întâmpla după anexare?
Potrivit analizei citate de The Guardian, după anexare, probabil că Vladimir Putin va declara, direct sau indirect, că doctrina rusă care permite utilizarea armelor nucleare pentru apărarea teritoriului rusesc se aplică acelor teritorii nou anexate.
Astfel de acțiuni ar amenința Ucraina și partenerii săi cu un atac nuclear dacă vor continua contraofensivele ucrainene de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia. Putin poate crede că amenințarea sau utilizarea armelor nucleare ar restabili descurajarea Rusiei după ce invazia sa dezastruoasă a spulberat capacitățile de descurajare convenționale ale Rusiei.
Calendarul lui Putin pentru anexare depinde probabil de măsura în care Putin înțelege starea de degradare a armatei ruse în Ucraina.
Armata rusă nu a atins încă obiectivele teritoriale declarate de Putin pentru a securiza regiunile Donețk și Luhansk și este puțin probabil să facă acest lucru.